Унисекс тарифа за застраховките в Европа

Жените, които искат да си направят застраховка живот, трябва да действат възможно най-скоро. На 21-ви декември влиза в сила нова унисекс тарифа за застраховките, след това според някои жените ще трябва да съфинансират рисковия начин на живот, който мъжете водят, съобщи сп. „Щерн“.
Занапред мъжете и жените ще плащат винаги една и съща сума за дадена застраховка. Това решение взе Европейският съд, след като обяви диференцирането на оценката на риска на базата на пола за дискриминиращо и напълно го забрани. След 21-ви декември при калкулирането на вноските по застраховките факторът пол няма да има никакво значение за застрахователите. Всички застрахователни договори, сключени до 21-ви декември, и описаните в тях условия остават незасегнати от новото решение. Размерите на вноските по застрахователните полици вече ще зависят само от възрастта на клиента, продължителността и сумата на застраховката, както и от персоналната оценка за всеки от клиентите, в чието изготвяне полът вече не играе роля. Но се вземат предвид редица други индивидуални характеристики, като например пушач/непушач. Диапазонът, в който варира цената на застрахователните услуги, е изключително широк и понякога разликата в цената на една и съща услуга, предлагана от различни застрахователни компании, може да бъде необяснимо висока.
Влизащата в сила от декември унисекс тарифа неминуемо ще доведе до редица промени при калкулирането на застраховките. Въпреки очакваните намаления за някои от услугите тенденцията като цяло ще бъде  покачване на вноските. Очаква се средната унисекс тарифа да бъде далеч от средната за бранша досега и по-скоро да се доближава до тази на сравнително по-скъпите до този момент застрахователни компании. Вследствие на това преди 21-ви декември се очаква бум на онези застраховки, за които се смята, че ще поскъпнат драстично за мъжете и жените, в зависимост от вида на осигуряването.
Според председателя на Германския съюз на застрахованите Аксел Клайнлайн при застраховките „Живот“ например се очаква поскъпване на услугата за жени. До момента по-ниският шанс за смърт при жените водеше до значително по-ниски цени в сравнение с тези за мъжете. В интервю за германско интернет издание „Мениджър магацин” Клайнлайн предполага, че от 21-ви декември дамите ще трябва да плащат до 55% повече за застраховка „Живот“. За сметка на това според него мъжете, които искат да сключат такава застраховка, не би трябвало да се притесняват, тъй като коректните застрахователи би трябвало да намалят цената на услугите си с около 10%. Дали това обаче ще се случи в условия на икономическа криза, е повече от съмнително. Според експерта очаква ни много динамично раздвижване на застрахователния пазар и според него решенията от страна на застрахователите предвид новите промени ще бъдат повече от разнообразни и любопитни.
Опасения за още по-големи поскъпвания идват и от възможността възрастовият фактор, също по дискриминационни причини да бъде премахнат – мярка, която ще разтърси из основи не само застрахователния бизнес, но и застрахователното дело само по себе си.

Станете почитател на Класа