Ще поскъпне ли златото до $4500?

Златото се раздвижи, а инвеститорите в сектора са в невиждан подем. В сряда жълтият метал силно затрудни анализаторите, които се опитват да спазват редовен график в отразяването на поведението му. Материалите за спада на златото при затварянето на търговията в борсовата зала (контрактите с доставка през декември бяха поевтинели с $2,40) станаха неактуални още с излизането си заради публикуването на протоколите от последното заседание на Фед, които оживиха пазара. До затварянето на фондовата борса златото поскъпна с над $17 и остана с 1% над нивото си при приключването на търговията във вторник, което е най-високото му ниво от началото на май.
Акциите на златодобивните компании също прекратиха негативната си тенденция, след като отбелязаха голямо повишение. Индексът NYSE Arca Gold Bugs Index приключи с покачване от 2,21%, което е най-високото му ниво от 19 юни и със 17,2% по-високо от последното дъно на 24 юли. Скокът дойде след ден на силна търговия във вторник, когато борсата приключи с поскъпване на декемврийските фючърсни контракти на  Chicago Mercantile Exchange (CME) с $19,90 и с увеличение от 1,69% на индекса NYSE Arca Gold Bugs, известен още като HUI Index. Това се оказа достатъчно, за да насърчи оптимистичния коментар на GCRU към инвестиционния бюлетин Aden Forecast, публикуван рано сутринта в сряда: „Пазарът се съживи. Възходящата тенденция на бичия пазар започва. Независимо дали става въпрос за акциите на златодобивните компании сами по себе си, спрямо златото, спрямо облигациите или спрямо фондовата борса, тези книжа се вдигат от мъртвите.“ GCRU се изказа много оптимистично и за среброто: „Среброто надхвърли 75-дневната си пълзяща крива за първи път от четири месеца насам и демонстрира впечатляващо повишение! Поскъпването му е най-голямото досега от увеличението му по-рано тази година.“ Прогнозата на GCRU е следната: „Среброто трябва да надхвърли нивото от $30, за да демонстрира потенциал отново да стигне рекордно високото си ниво от близо $37 през февруари.
Ситуацията със среброто поражда особен интерес. Анализатори забелязаха, че металът постигна техническите си цели преди златото по време на възхода си. Освен това според Бил Мърфи от сайта LeMetropoleCafe слуховете за големи покупки на сребро в Лондон бяха последвани от твърдения за проблеми с доставките, изпитани от членовете на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали. Слухове от подобен род, оправдани или не, може да имат експлозивен ефект върху слабия пазар в сектора. Движението на златото привлече вниманието на пазарния ветеран Ричард Ръсел, който коментира: „Златото може би най-накрая върви към по-високи равнища. Металът поскъпна до $1640, което е конструктивно. Следващото му възходящо движение може да достигне $1650, което ще го измъкне от консолидационната му база и ще го постави в траектория, която може да го отведе до $1680. „Ако златото се изстреля, златодобивните компании ще изглеждат невероятно евтини“, завършва Ръсел.
Докладът Got Gold Report миналата седмица изрази количествено очакванията за индекса HUI: „Ниво над 445 пункта ще убеди скептиците и ще постави на изпитание 40-седмичната пълзяща крива, която в момента е близо до 474.“ Търговията в сряда приключи на ниво от 454,44. А по-нататък? Сайтът Golden Truth, чийто предполагаем автор е специалист на пазара на златото, в сряда твърдеше: „Както от гледна точка на основните показатели за златото, така и от гледна точка на техническите му цели индикаторите, че металът ще поскъпне отново, не са били толкова оптимистични през целия 11-годишен бичи пазар.“ В сайта JSMineset експертът по златото Джим Синклеър се ограничава до това да препубликува есе на специалиста Алф Фийлдс от 1 август: „Основното е, че в момента има много сериозна вероятност корекцията, започнала на ниво от $1913 на 23 август 2011 г., да е приключила както по отношение на вълновия принцип на Елиът, така и по отношение на изтеклото време. Ако това се окаже вярно, цената на актива може скоро да тръгне рязко нагоре, с крайна дестинация $4500.“

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа