Частните училища стават по-достъпни

Промените в закона за училищното и предучилищното образование са породени не толкова от европейските практики, колкото от наши наблюдения в тази сфера. По концепцията и по проектозакона работи екип от над 200 души в продължение на близо две години. Участваха над 100 неправителствени организации на родители, училищни структури, ученици, екипи от социалната сфера и здравеопазването.
По отношение финансирането на частни училища – то е нужно, защото там също се обучават наши, български деца. В момента се смята, че там са синовете и дъщерите на родители с по-големи финансови възможности. Но защо за едни да може, а за други – не? Държавното подпомагане на частни училища ще доведе до намаляване на таксите в тях, те ще станат по-достъпни. Финансирането обаче ще бъде и ограничено – само по единия от четирите стълба на финансиране на обществените учебни заведения. Това е и заявка към самите частни училища. В момента има упреци, че образованието ни е твърде институционализирано. Нека частните заведения сега бъдат агенти на промяната.
Премахването на оценките до трети клас ще предотврати етикетирането върху детето като „отличник” или „неотличник” на тази крехка възраст - между 6 и 9 години. Така учителят ще може да описва това, от което ученикът има нужда, да го стимулира като му каже примерно – справяш се чудесно с писането, но е добре да наблегнеш на буквичката „а”, вместо да му пише четворка.
С измененията стават задължителни и забавачките за 4-годишните в периода 2016-2020 г., което е европейска програма, но не това е същественото. Важно е да се даде възможност на всички деца в тази възраст да бъдат социализирани – защото те имат нужда да бъдат сред свои връстници. Същевременно родителят ще има право да прецени колко часа на ден детето да бъде в такава предучилищна група.

Станете почитател на Класа