Необходим е и икономически растеж, не само дисциплина

Към момента, смятам, на всички е ясно, че Европа минава през най-тежката икономическа криза в историята си от Втората световна война насам. За всички в ЕС, независимо дали са членове на еврозоната, борбата с тази криза е най-важният проблем през 2012 г. Страни като България и Дания са в относително по-добро икономическо състояние от няколко други членове на ЕС.
Ако обаче икономическата криза не бъде победена, България и Дания ще пострадат сериозно, защото тогава кой ще може да си позволи да купува нашия износ?
Борбата с кризата е задача на Европейския съвет - на нашите премиери и особено на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй. В момента той преговаря в Брюксел със страни членки за ново международно споразумение за по-силен икономически съюз.

От първостепенно значение е Европа да остане глобална сила

Споразумение, което ще стабилизира нашите икономики и което да се надяваме, ще се финализира до 30 седмици.10 членки на ЕС от 27-те, включително, България и Дания, са все още извън еврозоната. Датското председателство ще положи специални усилия, за да предотврати разделение между страните в еврозоната и страните извън нея. Защото ако подобно разцепление се появи в ЕС, то може да има сериозни последствия на финансовите пазари. За справяне с икономическата криза необходимо е налагането на стриктна финансова дисциплина и да се намалят националните дългове в няколко европейски страни. Но това не е достатъчно. Необходимо е да се генерира и растеж, защото без икономически растеж никога няма да успеем да създадем проспериращо общество в Европа.
За всички европейци е от първостепенно значение Европа да остане глобална икономическа сила, с която трябва да се съобразяват. Не искаме Европа да бъде маргинализирана към края на 21-ви век. Това би било тъжно наследство за внуците ни. Затова предстоящото датско председателство ще се фокусира на по-нататъшното развитие на един от успехите на Европа – единния пазар, създаден преди 20 години. Това ни дава огромни възможности за създаването на икономически растеж в Европа. Датското председателство ще се опита да гарантира прилагането на възможно най-много от дванадесетте инициативи на Европейската комисия за модернизирането на единния пазар. Те не са празни думи, а материалът, от който се създава икономическият растеж. Те включват достъп до финанси за малки и средни компании, приемането на законодателство, което улеснява доставката на услуги зад граница, което ще е от особен интерес за малки и средни предприятия, и създаването на по-единен европейски пазар за услуги, което ще доведе до създаването на повече висококачествени работни места с по-добра защита за работниците и техните социални права.
Всички знаем, че енергетиката е жизнената сила и на частните компании. Без енергия няма производство, а без производство няма икономически растеж и работни места. Има и чисто икономически причини защо екологичната енергия и зелените технологии помагат естествено на икономическия растеж в Европа. Ние сме в ситуация, при която все повече страни от Азия искат да купуват все повече петрол.

Зелената енергия е част от бъдещето

В европейските страни имаме средно 500 до 600 коли на 1000 души население. За сравнение в Китай има 17 коли на 1000 души, но международните експерти очакват през следващите 25 години Китай да достигне 300 коли на 1000 души. Въпросът е откъде ще дойде този петрол? В този контекст трябва да споменем и Арабската пролет. Какви ще бъдат последствията, когато става дума за производството на петрол? Това търсене през следващите 25 години всъщност може да се посрещне с увеличаване на производството в Близкия изток и Северна Африка, но това ще изисква инвестиции от 100 милиарда долара годишно за следващите 25 години. Ако не, цените на петрола ще се повишат рязко. Петролът е само част от икономическите причини защо трябва да инвестираме в екологично чистата енергия. Трябва да строим бързо и да произвеждаме повече електроенергия от екологични източници. Зелената енергия и зелените технологии са част от бъдещето и да го кажем грубо, ще бъде неразумно за Европа да не се опита да бъде лидерът в зеления сектор.
Дания ще продължи преговорите за разширяване с Турция и ако е възможно, за започването на преговори с Бившата югославска република Македония и с Черна гора. Дания ще работи и за предоставянето на статут на кандидат-член на Сърбия.

Из публична дискусия на тема: "ЕС през датското председателство и къде е България"

Станете почитател на Класа