Екооценката за „Бургас - Александруполис“ е само основа за обсъждане

Фактът, че Министерството на околната среда е одобрило доклада на инвеститора за ековъздействието на петролопровода "Бургас - Александруполис", не означава, че проектът ще бъде осъществен непременно. Това, че ние одобрихме самия доклад като качество, не означава, че проектът е разрешен за реализация. Именно поради факта, че докладът имаше много недостатъци и много липси като информация, въз основа на която ние можем да оценим дали има сериозно въздействие върху околната среда и природата, връщахме доклада за преработване.
Най-после този доклад има цялата информация, която може да е обективна основа за вземане на решения както от експертния съвет към министерството, така и за обществените обсъждания, което ще се провеждат в продължение на не по-малко от два месеца във всички засегнати общини в региона.
Хората могат да се запознаят с него, гражданското общество, неправителствените организации, а също така експертният съвет в министерството, в който участват представители на засегнатите общини. Единствено ако се докаже, че няма рискове за околната среда, човешкото здраве и природата, тъй като в района има много зона "Натура", тогава би могло да се даде такъв шанс.

Процедурите ще са близо до хората

Правителството одобри законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, с които децентрализираме към нашите регионални инспекции голяма част от дейностите, за които ОВОС се правеше от ведомството. Това означава, че този процес ще е по-близо и до хората, и до тези, които се интересуват от съответните проекти. В министерството остават единствено тези проекти, които са на територията на повече от една регионална инспекция по околна среда като например магистрали, междуградски пътища, проекти в защитени територии, както и проекти с трайно клинично въздействие в други държави. Освен това се въвежда и изискването за провеждане на процедура по оценка на въздействие върху околната среда на места за съхранение на въглероден двуокис на големите тръбопроводи и инсталации за съхранение на въглероден диоксид, а малките инсталации остават на процедура за преценка, за оценка на въздействие върху околната среда. Законопроектът въвежда правилата и изискванията за изграждане на такива инсталации. Най-големият източник на въглероден диоксид са топлоелектрическите централи, а едни такива проекти са шанс тази енергия да продължава да се произвежда при минимизиране на въздействията върху околната среда чрез намаляване на емисиите на въглероден диоксид, който е най-сериозният източник на парникови газове. Освен това се разширява обхватът на дейностите, които подлежат на комплексно разрешително. Към момента те са 40, сега стават 66. Въвеждаме по-строги изисквания, така че да е минимално отражението върху околната среда.
Отправяме покана към общините в България, които са с население от две до 10 000 еквивалентни жители, да подадат своите проектни предложения за изграждане на канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води, като срокът за подаване на тези предложения ще е средата на следващата година. Това е един шанс за тези общини, които са се подготвили с проекти да бъдат финансирани.
Министерството е изготвило указания към общините как да подготвят своите проекти. Те са много детайлни. Съветът ми към тях е да се запознаят още веднъж внимателно с тези изисквания и да побързат, защото парите са ограничени.

Ако някой проучва за шистов газ у нас, го прави незаконно

Тревогата на хората от проучванията и добива на шистов газ е породена от тази част от обществото или политици, които изразяват прекомерни страхове от тази технология, като в случая ние говорим към настоящия момент единствено и само за проучване дали в България има, или няма от тази суровина. Моето дълбоко убеждение е, че забрана, без да знаем за какво става въпрос, не би трябвало да има. Тъй като се разпространява под една или друга форма информация, че в момента се правят проучвания в района на Нови пазар, Шумен и т.н., искам да кажа, че такива проучвания не са разрешени от никой. В Министерството на околната среда няма никакви предложения за проекти. Ако все пак някой гражданин или организация установят, че се извършват такива дейности, това означава, че се извършва незаконна дейност.

Станете почитател на Класа