Бразилия ще е шестата най-голяма икономика

През 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на латиноамериканския гигант се очаква да достигне $2,44 трлн., а този на Великобритания - $2,43 трлн. Това сочат последните месечни прогнози на „Икономист интелиджънс юнит“ (EIU).
Ако това се случи, Бразилия, която миналата година задмина Италия и стана седмата по големина икономика в света, ще се придвижи с още едно място нагоре в класацията, като измести Великобритания, която ще падне на седма позиция.
Робърт Ууд, главен икономист за Бразилия на EIU, коментира, че възходът на страната в класацията се дължи до голяма степен на разрастващата се средна класа и процъфтяващите търговски взаимоотношения с Китай, който има нужда от произвежданите от Бразилия суровини, като соята и желязната руда.
„Една част от обяснението може да се търси във факта, че класите с по-ниски доходи вече получават повече пари и са се придвижили към средната класа, а другата част от обяснението е свързана със самия брой на населението – почти 200 млн. души“, посочва Ууд.
И добавя: „Бързото развитие на Бразилия е свързано също с растящото търсене от страна на Китай. Намираме се в разгара на суперцикъл на суровините, който ще продължи известно време. Разбира се, в някакъв момент Бразилия ще трябва да охлади добрия темп на растеж, на който се радва.“
Според данните на EIU Бразилия ще отстъпи шестата позиция на Индия през 2013 г., като обаче ще си я върне отново през 2014 г., когато ще е домакин на Световната купа по футбол. През 2014 г. се очаква брутният й вътрешен продукт да задмине и БВП на Франция.
Прогнозите сочат, че бразилската икономика ще бъде по-голяма от всяка една икономика в Европа през 2020 г., когато ще задмине германската и ще стане петата по големина икономика в света. Преди нея ще се наредят само икономиките на Китай, която към 2020 г. ще е водеща в света, изчислено в щатски долари, САЩ, Индия и Япония.
Великобритания ще се озове на деветата позиция в глобалната икономическа класация през 2020 г. според предвижданията на EIU. Съответно Германия ще е на шеста позиция, Русия – на седма, а Франция – на осма.
Бразилската икономика се разшири със 7,5% през миналата година, след като успешно устоя на предизвикателствата на глобалната финансова криза през 2008 г. и 2009 г. EIU прогнозира, че латиноамериканската държава ще регистрира растеж от 3% през тази година и 3,5% през 2012 г. Растежът на британската икономика ще бъде съответно 0,7% и за двете години.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа