MF Global банкрутира

Базираната в САЩ брокерска къща MF Global, чиято история започва в Лондон през XVIII век, стана първата голяма американска жертва на еврокризата, след като в понеделник подаде документи за защита от банкрут. Ако не бъде купена, 3000 души ще останат без работа.
Миналата година компанията, управлявана от бившия губернатор на Ню Джърси и бивш мениджър на Goldman Sachs Джон Корзин, заложи $6,3 млрд. на очакването цената на суверенните облигации на затруднените евространи да се покачи.
MF Global се срина с поразителна скорост, след като докладва за загуба за тримесечието от $192 млн. преди по-малко от седмица. Веднага рейтингът й бе свален до джънк, а клиентите започнаха да изтеглят парите си. Фондовите пазари се стреснаха. Появиха се слухове, че цените на суровини като зърнените са започнали да падат заради ликвидацията на позиции, свързани с фалиращата фирма. Луиз Купър от BGC Partners казва: „Новината разтърси пазарите. Смята се, че това е първият американски фалит вследствие на кризата в еврозоната. Предвид мащабите вероятно няма да е единствен.“
Документите за защита от кредитори (банкрут по глава 11), подадени в Съда за банкрути в Манхатън, показват, че активите на фонда са $40 млрд. а дълговете - $41 млрд., което нарежда процедурата сред 10-те най-големи банкрута в САЩ. MF Global Finance USA също потърси защита от кредитори.
Сред посочените кредитори са JP Morgan Chase, на която фирмата дължи $1,2 млрд., и компании от групата на Deutsche Bank, с дължими $1 млрд. Сред основните акционери са имена като Fidelity и JC Flowers, управлявана от Кристофър Флауърс, бивш банкер на Goldman, който препоръча Корзин, след като JC Flowers спаси MF в разгара на търговски скандал през 2008 г.
Корзин, който бе сред набиращите средства за Обама, така и не успя да намери купувач този уикенд. Interactive Brokers Group бе споменавана като потенциален кандидат, но сделката се провали, а след отварянето на пазарите в понеделник бе наложена забрана на позициите на MF Global. Фирмата е един от едва 22-та дилъра, които имат разрешение да търгуват с американски правителствени облигации. Фед на Ню Йорк й наложи забрана за търговия, докато на борсите в Чикаго, Ню Йорк и Лондон можеше единствено да ликвидира трейдове за клиенти. Имаше информация, че на някои трейдъри им е бил отказан физически достъп до някои американски борси.
За пръв път след колапса на Lehman Brothers през 2008 г. британската Служба за финансов надзор (FSA) вкара в действие режим, с който да помогне на администраторите да изчистят активите на клиента по-бързо и по-ефективно от традиционната процедура. KPMG бе назначена за „специален администратор“ на британското звено, за което обаче има слаба надежда да се намери купувач.
MF Global UK обяви, че е взела „стратегическо решение да преустанови бизнеса си със залози върху спредове“, призова клиентите си да затворят позициите си и им предложи помощ при прехвърляне към конкурентни фирми. Както през 2008 г., когато Barclays купи Lehman в последния момент, и сега може да се появи някой, който да си подбере най-добрите парчета преди ликвидацията. Историята на MF Global започва през 1783 г., когато брокерът на захар Джеймс Ман я регистрира в лондонското Сити. Оттам идва и името Man Group на хедж фонда, листван в Лондон, от който се отдели Man Financial, по-късно MF Global, през 2007 г., продадена през 2009 г. Man Group подчерта в понеделник, че няма нищо общо с MF Global, нито пък е изложен на риск.

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа