Как ще се финансират възобновяемите източници?

Отрасълът на възобновяемата енергия се нуждае от значителен капитал, пише Бен Уорън, партньор в Ernst&Young. Миналата година близо $250 млрд. бяха инвестирани в глобалния отрасъл, но са необходими още инвестиции, а много държави, желаещи да диверсифицират икономиката си, се съревновават за разкриване на работни места в екоикономиката и за стратегически позиции в определени видове технология.
През последните две години бяха очертани различни подходи в бързоразвиващите се пазари на възобновяема енергия на изток (в континентален Китай, Тайван и Южна Корея) и в развитите западни пазари като САЩ и Европа.
Политиците на изток се съсредоточиха върху това, как да ориентират ръста към този все по-важен сектор, като изготвиха рамка за енергийната политика, целяща да стимулира инвестициите. Те подготвиха тясно съгласувана икономическа и промишлена политика, насочена към създаване на работни места в производството и използване на интелектуалната собственост или намаленията на разходите като източник на дългосрочни конкурентни предимства.
На запад държавната политика имаше същия стратегически фокус, но осъзна, че работните места в производството може да не са устойчиви в дългосрочен план. Политиките в някои по-развити пазари са съсредоточени върху сигурността на енергийните доставки и доставките на невъглеродна енергия на възможно най-ниска цена, с последици върху технологичните и капиталовите потоци. Голяма част от базираните на интелектуалната собственост технологии, разработени в Европа или САЩ, вероятно ще бъдат прехвърлени към развиващите се пазари за търговско ползване или производство в промишлен мащаб. Същевременно капиталовите потоци ще станат глобални, тъй като донорски и многонационални организации помагат за прехвърлянето им от развития към развиващия се свят.
От европейска и американска перспектива въпросът е как да бъдат стимулирани инвестициите в сфери, където цената е защитена. Западните пазари вероятно ще насочат интереса си към компании за технологии, базирани на интелектуалната собственост, и към фирми за енергийна ефективност, услуги за поддръжка и за управление на данни, а не към производители на съоръжения като слънчеви панели или въздушни турбини.
Недостигът на капитал остава най-голямата пречка пред ръста на инвестициите в инфраструктури за възобновяема енергия. Заради рецесията корпорациите и компаниите за комунални услуги вече не могат да разчитат на стабилни баланси, а в очакване на изискванията за по-висок минимален капитал и съотношение на ликвидността по „Базел III“ банките няма да имат много свободен кеш. Подкрепата на правителствата в САЩ и в Европа вероятно ще отслабне, когато фокусът се прехвърли от стимулите към съкращенията.
Традиционните източници на капитал за инфраструктурите за възобновяема енергия ще останат ограничени в обозримо бъдеще, така че отрасълът трябва да потърси нови инвеститори. И макар че разминаването между необходимия и наличния капитал все още е голямо, се забелязват някои обещаващи сигнали.
Предвид дългосрочната нискорискова природа на инвестициите във възобновяема енергия и предимствата под формата на дългосрочни преференциални тарифи или други форми на държавна подкрепа този клас активи ще привлече анюитетни фондове, като пенсионните схеми с дефинирани доходи. Във Великобритания се водеха разгорещени дебати около предложението за банка за „зелени“ инвестиции, която да играе роля в консолидирането на планираното финансиране чрез дълг. Този подход ще освободи банковите баланси, а ако подобна институция има правомощие да емитира облигации, ще позволи на пенсионните, животозастрахователните и осигурителните фондове и на тези за фиксиран доход да инвестират в отрасъла.
Държавните банки и многостранните финансови институции са все по-активни участници в отрасъла на чистите технологии. Китайските държавни банки увеличиха кредитирането за компаниите за възобновяема енергия. Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие се фокусираха върху стимулиране на пазарите за чиста енергия и активно кредитират отрасъла. Отвъд сферата на финансирането на активи важна роля играят рисковият и ръстовият капитал. Непоследователното борсово представяне на акциите на компаниите за възобновяема енергия или чисти технологии може да предизвика колебания у желаещите да инвестират.

По в. „Гардиън“


Станете почитател на Класа