Инвеститорите минават от суровини към кеш

Глобалните инвеститори вече не са такива оптимисти за САЩ и останалите икономики, затова планират да държат по-голяма част от парите си в кеш и по-малко в суровини през следващите шест месеца, констатира проучване на „Блумбърг“.
Близо всеки трети от анкетираните казва, че ще запази повече кеш, а 30% смятат да редуцират инвестициите си в суровини според тримесечното изследване на „Блумбърг“, проведено сред 1263 инвеститори, анализатори и трейдъри. Тези показания са най-високите, откакто въпросът бе включен в анкетата миналия юни.
40% от запитаните очакват спад в цената на петрола през следващите шест месеца – за първи път респондентите са на това мнение от създаването на това проучване през юли 2009 г.
„Вложенията около мерките за стимулиране се изчерпаха“, казва Бил О`Конър, участник в анкетата и основател на хедж фонда Sagg MainCapital в Ню Йорк. Така той обясни защо насочва парите си към кеш на фона на усилията на Федералния резерв, който постепенно приключва програмата си за закупуване на облигации, и на законодателите, които преговарят за редуциране на бюджета.
По-малко от 40% от анкетираните предвиждат подобрение в САЩ и глобалните икономики при около 50% през януари. Икономическият растеж на САЩ се забави на 1,8% през първото тримесечие на тази година при 3,1% за последните три месеца на 2010 г. Цените на жилищата са паднали в над три четвърти от американските градове през първото тримесечие на 2011 г. според Националната асоциация на посредниците за недвижими имоти.

Спад на акциите

Проучването, проведено на 9 и 10 май, отчита също гаснещ инвеститорски интерес към акциите. Двама от всеки петима запитани смятат да увеличат вложенията си във фондовите пазари през следващите шест месеца, след като през януари бяха трима от всеки пет. Американските инвеститори в частност вече не се блазнят толкова от акциите – едва 37% казват, че увеличават излагането си към сектора, при 57% в предходното проучване.
Изследването е проведено след турбулентна за пазарите седмица, в която цените на суровините отчетоха най-сериозния си спад за последните две години. Standard & Poor’s GSCI Total Return Index, който включва 24 суровини, се смъкна с 11% миналата седмица след срив от 27% в стойността на среброто. Суровият петрол падна под $100 за барел в Ню Йорк.
Над половината от запитаните очакват ново понижение в цената на среброто през следващите шест месеца. 16% отреждат място на суровините като един от секторите с най-лоша възвращаемост през следващата година, което е два пъти повече от хората на това мнение през януари.
Суровините „се превърнаха в балон с присъствието на много неспециализирани инвеститори, казва Кен Уелби, посредник в KNG Securities LLP в Лондон. Търсенето не може да смогне на настъпилите ценови скокове.“
САЩ стават все по-малко привлекателни за инвеститорите, но все още са на първо място в подредбата на най-добрите места за капиталовложения. 31% посочват страната сред пазарите, които ще предложат най-добра възвращаемост през следващата година, при 37% през януари.
Американските инвеститори са по-ентусиазирани за страната си, отколкото тези в Европа или в Азия. Двама от всеки петима американци посочват САЩ като топ пазар. Едва една трета от азиатците и под една четвърт от европейците са на същото мнение.
В класацията следват Бразилия и Китай, като всеки четвърти ги определя като добри места за влагане на пари. 50% предпочитат Япония, което е близо два пъти повече в сравнение с януари, преди държавата да бъде връхлетяна от опустошително земетресение и цунами, довели до общи 24 837 жертви и изчезнали (по данни към 7 май) и срив на фондовия пазар.

Nikkei ще напредва

„Вярваме, че японците работят по проблемите и че печалбите няма да разочароват пазара, казва Уелби. Вложенията там ще са с добра стойност на общия фон.“
Поне двама от всеки петима анкетирани прогнозират ръст на японския Nikkei 225 Stock Average през следващите шест месеца. Всеки четвърти е казвал това през януари.
Инвеститорите вече не са толкова оптимистично настроени за останалите фондови пазари. По-малко от половината предвиждат покачване на Standard & Poor’s 500 Index през следващите шест месеца, а през януари делът им бе близо две трети. Около една четвърт в последното проучване очакват спад на индекса.
„Американските акции ще поевтинеят между 5% и 8% през идните месеци, заяви Джо Лариза, директор на Vining Sparks IBG в Мемфис, Тенеси. Очаквам ръстът в цените на енергоносителите и на храните да доведе до забавяне на икономиката.“
Глобалните инвеститори все още смятат, че е най-доходоносно да вложат парите си в акции. Повече от една трета от запитаните прогнозират, че акциите ще имат огромна възвращаемост през следващата година.
Азиатските инвеститори са най-уверени в регионалната си икономика, като 42% от тях смятат, че се подобрява. За сравнение 31% от участвалите в допитването американци и 26% от европейците смятат, че икономиките съответно на САЩ и на Европа започват да се съживяват със стабилен темп.
Половината от световните инвеститори прогнозират, че азиатско-тихоокеанският индекс MSCI ще се повиши през следващите шест месеца в сравнение с нивото си от 58% през януари.

Ниска възвращаемост в ЕС

Повечето участници в анкетата възприемат Европейския съюз като един от пазарите, предлагащи най-ниска възвращаемост за следващата година, като 38% са посочили, че тя няма да се промени много от януари. Разтърсеният от бунтове Близък изток се нареди на второ място по лоша възвращаемост, като един от всеки четирима анкетирани го оцени в тази посока в сравнение с един от всеки десет в предишни допитвания.
Близо един от всеки трима инвеститори очаква повишение на индексите Euro Stoxx 50 (на най-големите компании от еврозоната) и FTSE 100 през следващите шест месеца. За сравнение повече от 40% от запитаните очакваха ръст на индексите през януари.
Повече от половината от запитаните прогнозират, че доларът ще поскъпне спрямо еврото през следващите три месеца.

Станете почитател на Класа