Прогнозирам увеличение на минималната заплата преди изборите

Моите очаквания за размера на минималната работна заплата са чисто рационални. Смятам, че тя ще бъде повишена в някакъв размер заради идващите избори, без да мога да се ангажирам с конкретни цифри. Неприятно ми е, защото ще стане не заради необходимостите, а за да се печелят гласове. Но в България всичко се случва ирационално, така че най-вероятно и това ще стане ирационално. Не мога да кажа с колко ще е увеличението, може и с повече от това, което ние предлагаме – от 240 лв. на 290 лв. Знае ли човек какво ще им хрумне в желанието да се харесат на избирателите, но искрено ме дразни, че нарастването няма да е заради силата на аргументите, няма да е заради правенето на устойчива социална политика. Ще е пак по същия начин, по който с изтъркани аргументи две години я задържаха, за да се харесат неизвестно на кого.

Няма да се съкратят работните места

Абсолютно не съм съгласен, че увеличението на минималната заплата ще доведе до съкращаване на работни места. По-добре да питаме някой работодател, който прави бизнес. За хората в реалния бизнес такъв проблем няма. Нека припомня един факт, срещу който досега не съм чул нито един аргумент, нито едно възражение – дори неразумно и идиотско. Когато през 2001 г. пак се говореше, че ще се събори държавата, ако се повиши минималната работна заплата, правителството я повиши, ако не бъркам, еднократно с 50 на сто, но държавата не падна. Твърдението, че сега е криза, е несериозно. Тогава какво беше, да не би да беше икономически възход? Ситуацията беше същата, даже, ако трябва да сме искрени, сега е по-добра, т.е. нарастването на минималната работна заплата никога не е било проблем. За повишаването на минималната заплата са необходими минимум средства, колкото са нужни за едното платно от Министерския съвет до президентството.

Изпълнението на антикризисните мерки не върви добре

Изпълнението на антикризисните мерки определено върви недобре, въпреки че вече няма смисъл да говорим за тях, защото те бяха разположени във времето, но нищо не беше направено, когато трябваше, и така станаха едни безсмислени предложения. Вината за това не е в тези, които съставиха пакета от мерки, а в този, който имаше интерес неизвестно защо нещата в държавата да стават по-лоши и по-лоши. Човекът си има име и е министър на финансите. Той не проведе нито една антикризисна мярка, от която щяха да се получат допълнителни приходи в държавата. Не се ангажирам да прогнозирам дали преди изборите няма да предложи нови антикризисни мерки, защото в рамките на това, което се случи през последните две години, всякакви идеи и методики за правене на прогнози не работят. Правят се такива неща, които са, меко казано, странни. Но ми се струва реално, че заради изборите нещо ще бъде направено. И то ще е просто ей така, за да се говори, че се е случило нещо, също както твърдението, че живеем по-добре от хърватите.

Ще предприемем действия

Със сигурност ще предприемем някакви действия - дали ще са протестни, сега ми е трудно да кажа. Има неща, които по някакъв начин трябва да бъдат преподредени. Въпросът е, че нищо не се прави. Никой не иска да погледне целия комплекс от проблеми. Знаем, че минималната работна заплата е свързана със социалните плащания. Бизнесът няма да падне, но с тях ще има проблем. И тогава трябва да седнем и да си поговорим, да уточним кръга на хората, които имат право на тях, как да се установяват, дали да бъде в същия размер, дали системата на социално подпомагане по начина, но който се упражнява, не поощрява безделието и т.н. Има нужда от корекции, защото подобен тип поведение от страна на държавата намалява доверието в нея. Сега обаче не желая да конкретизирам кое според нас трябва да се промени в социалните плащания, нека да започнем разговори.

Станете почитател на Класа