Трицифрената цена на петрола удря бизнес класата

Ройтерс

Много неща се промениха, откакто на 2 март генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Джовани Бисиняни заяви, че изчисленият марж на печалбата от 1,4% за 2011 г. превръща бранша по-скоро в благотворителна организация. На 29 март обаче Бисиняни обяви, че дори този мизерен нетен приход се намира „под сериозен натиск“.
Прогнозите на IATA са на база средна цена на суровия петрол сорт Brent от $96 за барел през тази година. Покачване с $1 в стойността му увеличава с $1,6 млрд. разходите на авиокомпаниите, които са хеджирали 50% от покупките си на гориво през 2011 г.

Спад с 1% на трафика

Дори към средата на март пред авиосектора се очертаваше една страхотна година. На 16 март IATA информира, че „растящото бизнес доверие е предпоставка за постигане на още по-добри резултати през следващите месеци“. Благодарение на размириците в Северна Африка обаче суровият петрол сорт Brent се покачи с 20% досега през тази година.
Бунтовете в Близкия изток и японската криза редуцираха продажбата на самолетни билети – международният трафик е намалял с около 1% през месец февруари, сочат данните на IATA, а евентуалните пътници по линиите до засегнатите от бедствията и размириците региони са отложили или директно са отменили пътуването си.
Как обаче реагираха пътуващите с бизнес класа? Резервациите в тази категория запазват основно темпо на растеж от около 7%, но от международната асоциация предупреждават, че ситуацията в Япония може временно да свие търсенето на самолетни билети за първа класа.
Ако цената на петрола обаче се задържи на трицифрени равнища за по-дълго време, всички досегашни прогнози ще отидат на вятъра.
Global Business Travel Association Foundation (GBTA) публикува на 15 март доклад с анализ за това, как самолетните пътувания в бизнес класа ще бъдат засегнати от потенциална пазарна стойност на черното злато над $100. Разгледани са три сценария – съответно над $125, $150 и $200 за барел през остатъка от 2011 г. и връщането й към базовото равнище до 2013 г.
Въпреки потенциала на тези безбожни цени да свият разходите и броя на пътуванията проучването на GBTA все пак показва, че скоковете в стойността на петрола няма да извадят от строя растежа на сегмента в Съединените щати. По-долу са дадени и някои от констатациите в анализа:
Цена от $125 за барел петрол ще доведе до спад от близо $5,8 млрд. (или 1,5%) в разходите за бизнес пътувания в Съединените щати, което означава грубо 700 хил. по-малко продадени билета между 2011 г. и 2013 г.
При $150 за барел ще се стигне до редуциране от близо $6,9 млрд. (1,8%) и 1,8 млн. пътувания за същия период от време.
При $200 за барел, което остава изключително краен сценарий, данните са съответно $9 млрд. (2,5%) и 2,7 млн. билета по-малко.
По повод тези изчисления Майкъл МакКормик, главен изпълнителен директор и главен оперативен директор на GBTA, коментира: „Бизнес пътуванията са по-устойчиви, отколкото повечето хора си мислят, така че евентуален скок в цената на петрола ще бъде много болезнен за сектора, но необходимите пътувания ще се осъществяват и броят им вероятно дори ще продължи да се увеличава.“
Изводите от това проучване вдъхват някаква надежда на изпълнителните директори на авиопревозвачите, но далеч не е сигурно какво всъщност ще се случи. „Клиентите на авиолиниите сами определят повратната точка въз основа стойността на самолетните билети. Според мен тази точка е опасно близко при петрол от над $130 за барел“, потвърди пред Ройтерс Хауърд Уийлдън, съдружник в BGC Partners.
Бърз преглед на последните доклади показва ясно кои са проблемите на авиопревозвачите по света в момента. Finnair твърди, че ще е на загуба за цялата 2011 г., освен ако няма значително подобрение в цената на черното злато и около ситуацията в Япония до края на годината.

По-икономични самолети

Австралийската Qantas вдигна стойността на самолетните билети за вътрешните полети и линиите до Тасмания, за да компенсира по-високите си разходи за гориво. „Откакто международните горивни такси и цените на вътрешните полети се увеличиха през февруари, стойността на самолетното гориво нарасна с още 15% до над 134 щатски долара за барел към края на март“, заяви на 24 март Алън Джойс, главен изпълнителен директор на водещия австралийски превозвач. Singapore Airlines също вдигна горивните такси.
В Съединените щати US Airways заяви, че капацитетът й за четвъртото тримесечие на годината ще е с 2% по-малко от предвижданите досега равнища. Delta пък ще намали местата по дестинациите си във и извън страната през второто полугодие, ще продължи да спира от полет самолетите с по-неикономичен разход на гориво и ще свие капацитета към Япония с 15-20% до края на май. Southwest Airlines Co също вдигна цените на билетите.
Air Canada ще съкрати нерентабилните си маршрути и ще продължи да коригира горивните такси и цените на самолетните билети съобразно пазарните условия.
Управителният директор на Malaysian Airline System Азмил Захрудин най-добре обобщи ситуацията в интервю за Ройтерс: „Търсенето не се е възстановило напълно, а косвените отражения от случилото се в Япония остават неизвестни. Все още съществуват въпросителни около търсенето в краткосрочен до средносрочен план. В съчетание с високите цени на горивото това е повод за тревога.“
Хубаво е все пак да завършим позитивно. Производителите на самолети са облагодетелствани от настоящата среда, тъй като вече всички авиолинии искат да купуват нови летателни машини с по-икономичен разход на гориво.
Лизинговата фирма International Lease Finance Corp поръча 100 самолета с тесен корпус от Airbus и 33 – от американския конкурент Boeing. Сделки на едро през март сключиха още Lufthansa, Turkish Airlines, Air China и Cathay Pacific.
Тепърва ще става ясно дали бизнес класите на тези лъскави нови самолети ще бъдат пълни.

Станете почитател на Класа