Решението на МС за Ботаническата градина в Балчик е най-доброто за момента

Трудно е да се каже дали решение на Министерския съвет (МС) за съдбата на Ботаническата градина в Балчик ще приключи спора на чие подчинение да бъде тя веднъж завинаги, но в момента това е най-доброто, което може да се постигне. В това отношение голяма е заслугата на министър-председателя Бойко Борисов, който прояви разбиране и успокои обстановката. Нашите аргументи не са за това Софийският университет да има един имот повече или по-малко. Тук не става дума за емоции, а за аргументи как да се развива науката и висшето образование в България. Ботаническата градина е един частен случай в тази голяма тема.

В защитена територия не може да се строи

Споровете продължиха толкова дълго, защото според мен има намесени бизнес интереси. В Балчик бяха проведени два протеста срещу обявяването на градината за защитена територия. Причината за това е, че в рамките на защитена територия не може да се строи. Фактът, че два пъти е атакувано предложението за запазването на градината, би трябвало да говори достатъчно.
Затова подчертавам, че решението на МС е добро. В момента формулировката е, че ние притежаваме територията на Ботаническата градина, а Министерството на културата – сградите. Министър Вежди Рашидов е на посещение в Москва. След като се върне, ще му предложа отново една от предишните ни инициативи – пълен проект за съвместни действия. Това, което се случваше до момента, е безсмислено. Две културни институции съжителстват, а не работят заедно. Спорът е глупав и не говори добре за възможността на българския народ да се развива. Искаме да прекратим тази тенденция и да работим заедно.

Водим разговори за сътрудничество с Министерството на културата

До момента няма създаден бизнес план за развитието, но сме водили разговори за сътрудничество. Например със зам.-министъра г-н Тодор Чобанов обсъждахме да помогнем за модернизирането на музейната колекция в двореца, за направа на музей за подводната археология в Северното Черноморие. Има инициативи, свързани и с работата на университета. Например студенти, които се обучават във Факултета за начална и предучилищна подготовка, да се възползват от възможностите и опита на колегите от двореца за пленери. Ние също откликваме на техни молби за съвместни дейности. Това го бяхме направили. Имаше подписани документи в тази насока. Дори имаше решение за създаване на експертен съвет, в който да влизат наши представители, двама представители на двореца и представител на Лесотехническия университет – специалист по паркостроителство. Идеята беше тази структура да взема съвместни решения, които да са в полза на хората. Това сме го правили, въпросът е да се превърне в реалност.
Притесненията, които имаше за контрола на средствата, идващи от градината, са абсолютно неоснователни, защото ние сме най-проверяваната институция в областта на висшето образование. Тази работа я върши Сметната палата и смятам, че резултатите са абсолютно еднозначни. Парите не само че се влагат в науката, а и за последните 5 години ние сме вложили към 1.7 млн. лв. от средствата на университета за поддръжката не само на градината в Балчик, но и на градините във Варна и тази в София.
Не искаме никакви търкания с кабинета. Напълно осъзнаваме и трудностите, които има в момента със средствата в цялата държава. Въпросът е да не се хвърлят пари на вятъра както е от наша гледна точка в момента. Трябва да се промени философията на цялото висше образование и нашето общество да заплаща за продукта, който получава, а не за процеса на изработване на този продукт. От години предлагаме средствата за образование да не се отпускат на бройка приети студенти. Една такава промяна би засегнала много аспекти в управлението. В тази реформа би трябвало да се включат и Министерството на образованието, и това на финансите. Разбирам, че е трудно, защото ако се приложи тази философия, ще изпищят тези, които по една или друга причина не дават качествен продукт. Знам, че е сложно и за министъра не е лесно, защото ще има бурна реакция от много висши училища. Ако искаме да се развиваме по-добре, трябва да го направим. Вече започвам да задавам и въпроси. Някой виждал ли е в български вестник обявление от държавен университет за набиране на студенти? Всички обявления са или от чужди университети, които са подкрепяни щедро от своите правителства, или от частните ни университети. Никое българско държавно висше училище не може да си позволи средствата за подобна кампания. Ние сме поставени в унизително положение. Казват ни, че трябва да съществуваме в свободна конкурентна среда, но такава няма. Как да се борим с университета в Малмьо например, който набира кандидати у нас и им предлага стипендия, безплатно обучение и възможности за работа? Той също е държавен университет. Това е все едно да ме изправят на ринга срещу Касиус Клей с думите: това е равна конкуренция, бийте се!

Станете почитател на Класа