Във втората си кампания Обама залага на големите дарения

Ройтерс

Президентът Барак Обама вече не е кандидатът аутсайдер, който финансира президентската си кампания през 2008 г. с малки дарения от нови и млади гласоподаватели, вдъхновени от посланието му за надежда и промяна.
Като действащ президент той разполага с много по-големи правомощия и достъп до медиите, затова и кампанията за преизбирането му през 2012 г. се очаква да набере $1 млрд., безпрецедентна сума в американската политика.

Кръстоносен поход

„През 2008 г. той беше по-скоро бунтовник, човек, дошъл от никъде и с напълно различна история от съперниците си. Кампанията на Обама беше колкото традиционна кандидатпрезидентска кампания, толкова и кръстоносен поход“, заяви Кристофър Артъртън, професор по политическо управление в университета „Джордж Вашингтон“, който беше и съветник на демократите.
Предварителните проучвания на общественото мнение показват, че Обама води пред потенциалните съперници от републиканците. Той обяви, че ще участва в кампания за преизбирането си и ще подаде необходимите документи във Федералната избирателна комисия.
Това ще му позволи да започне набирането на средства за кампанията си, а голяма част от необходимата сума се очаква да дойде именно от онези влиятелни дарители, които в миналото така ожесточено критикуваше.
Този път бившият сенатор от Илинойс вече не е свежото политическо лице, което се опитва да стане първият чернокож президент на САЩ. Неговата кампания за 2012 г. ще бъде по-голяма и по-лъскава машина в сравнение с която кампанията на евентуалния му опонент от републиканците вероятно ще изглежда нищожна.
Съветници сочат огромния брой на индивидуалните дарители, които захраниха кампанията на Обама - рекордните 4 млн. души. Но само 25% от парите дойдоха от малки дарители, които дадоха по $200 или по-малко, смятат анализаторите от независимия Институт за финансиране на изборни кампании във Вашингтон.
Обама неминуемо ще загуби голяма част от индивидуалните дарители, които го подкрепиха преди четири години, прогнозира и Антъни Корадо, професор по управление в колежа „Колби“ и експерт по набиране на средства за предизборни кампании.
„За разлика от предишната кампания на Обама този път няма да видим същото въодушевление от страна на хора, които по принцип не са дарители, или от поддръжниците на демократите“, предвижда той.
Обама успе да набере рекордните $750 млн., когато постигна победа през 2008 г. Кампанията му за 2012 г. се очаква да достигне $1 млрд. или повече дори и без да има налице основен противник от демократите или без силен опонент от републиканците.
„Сумата със сигурност е постижима, като се има предвид, че миналия път той набра три четвърти от нея. В качеството си на действащ президент е напълно възможно да си представим, че ще набере $1 млрд.“, заяви изпълнителният директор на CFI Майкъл Малбин.
Джим Месина, бивш заместник-ръководител на администрацията в Белия дом, който ще ръководи и кампанията на Обама, заяви пред влиятелни поддръжници на президента, че всеки от тях ще трябва да събере по $350 000. Централата на кампанията му ще бъде в Чикаго и в нея ще участват висши служители от Белия дом.
Във вторник Обама ясно очерта посланието си на скъпа вечеря за набиране на средства в известен ресторант в Ню Йорк.
„Не бих могъл да направя това, което правя, ако не бях уверен, че има толкова хора, които вярват в мен, и толкова приятели, които ме подкрепят“, заяви Обама пред дарителите на вечерята, на която набра $1,5 млн. за Демократичния национален комитет.
Въпреки че одобрението на президента се повиши поради признаците за напредващо възстановяване на икономиката, рейтингът му лесно може да падне, ако войната в Либия се проточи и цените на горивата останат високи или ако гласоподавателите го обвинят за големия бюджетен дефицит на САЩ.
„Истината е, че Обама не може да очаква одобрението на всички хора. Той вече си има „досие“, смята Мередит Макгихи от Юридическия център за изборни кампании, базирана във Вашингтон неправителствена организация, която се занимава с финансирането на изборни кампании и етичните въпроси, свързани с това.

По-строги регулации за банките

Обама се противопостави на решение на Върховния съд от миналата година, което отмени ограниченията върху разходите за корпоративните и профсъюзните кампании. Според демократите това решение е отворило пътя за вливането на пари от групи със специални интереси в политиката.
Докато експертите очакват съдебното решение да постави по-строги регулации за банките и да облагодетелства повече републиканците от демократите, като се има предвид корпоративното недоволство от законите на Обама за реформа на американското здравеопазване, демократите също ще се опитват да набират пари, както намерят за добре.
„Не е реалистично да молим кандидатите да се откажат от парите, когато на практика ще загубят, ако правят това, което смятат за правилно“, заяви Макгихи.
Ако кампанията за набиране на средства за Обама постигне успех, тя би помогнала на Демократичната партия, която загуби властта над Камарата на представителите и която има малко мнозинство в Сената след изборите за Конгреса миналия ноември.
Обама похарчи милиони от кампанията си за кандидатите за Конгреса през 2008 г.
Републиканците отново ще се борят за всяко място в Камарата на представителите през 2012 г., както и за една трета от местата в Сената, и много експерти смятат, че битката за Конгреса (и най-вече за Сената) ще бъде истинската война.
Дарителите на републиканците ще бъдат още по-съсредоточени върху това да спечелят контрола в Конгреса, ако партията им не успее да предложи кандидат за президент с реални шансове да победи Обама, а някои признават, че ще бъде трудно да се попречи на Обама да спечели втори мандат.
Карл Роув, стратег, чиито планове за система за GPS помогнаха да се наберат $120 млн. за кандидатите на републиканците, бе цитиран да казва, че Обама трябва да се смята за фаворит. Неотдавна един републиканец дори заяви, че партията му не разполага със силен конкурент за Белия дом и добави: „Обама би спечелил дори и ако набере само един долар.“

Станете почитател на Класа