Швейцарският франк остана единственото сигурно убежище

Швейцарският франк, който беше най-добре представящата се основна валута през миналата година, остана единственото сигурно убежище за международните валутни пазари, след като Г-7 отслаби йената, а Федералният резерв наводни щатската финансова система с долари.
Франкът скочи със 7,68% през изминалата година – най-много сред десетте най-използвани валути, които се следят от Correlation-Weighted Indexes на „Блумбърг“. Дори и средствата, които Швейцарската централна банка похарчи миналата година, за да намали силата на валутата, не бяха достатъчни да попречат на поскъпването й с повече от 18% спрямо еврото.
Залозите на търговците на фючърси, че франкът ще поскъпне още спрямо долара, достигнаха най-високите си нива този месец от 2004 г. насам, макар че президентът на Швейцарската национална банка Филип Хилдебранд предупреди, че това поскъпване поражда „огромен риск“. Швейцарският ръст най-вероятно ще изостане от германския и американския тази година, тъй като има опасност износът на Swatch Group за технологичната компания OC Oerlikon да изгуби конкурентоспособността си.
„Франкът стана единственото сигурно убежище, заяви Одри Чайлд-Фрийман от JPMorgan Chase & Co. В свят, в който позициите и на американския долар, и на еврото са подкопани, а йената ще пострада от интервенциите, франкът изглежда най-сигурният залог.“

Борсова търговия

Швейцарската валута спечели от ролята на Швейцария като стабилен, неутрален финансов център и износител на скъпи и качествени продукти – от часовници до машинни части. От 1975 г. единствено йената поскъпна повече от франка сред десетте валути, които се следят от Correlation-Weighted Indexes.
Износът представлява около 50% от швейцарската икономика в сравнение с 39% за Германия. Излишъкът по текущата сметка на алпийската страна (най-общият критерий за търговията, тъй като включва инвестициите) може да се свие от 15,33% през 2010 г. до 10,95% от общия обем на икономиката през тази година според усреднения резултат от 10 прогнози на анализатори, участвали в допитване на „Блумбърг“. Излишъкът на Германия може да се увеличи от 5% до 5,3% през тази година.
Търговията на Швейцария с обем от $491 млрд. е на 19-о място в света, но франкът е шестата най-активно търгувана валута, твърди базираната в Базел Банка за международни разплащания (BIS). Данните на банката показват, че швейцарският франк представлява 6,4% от средния дневен оборот от $4 трлн. на валутните пазари и тази тенденция се е наблюдавала в продължение на три години до 2010 г.
„Ние сме жертва на собствения си успех“, заяви Рудолф Минш, главен икономист в Economiesuisse, най-голямата швейцарска индустриална група, представител на 30 000 компании с общо 1,5 млн. служители.
Франкът поевтиня с 1,4% миналата седмица и достигна 1,29593 за евро. Той беше с 2,1% по-евтин спрямо долара, като 91,99 сантима се търгуваха за 1 щатски долар след поскъпването му до рекордните 88,52 сантима на 17 март. Швейцарската валута се търгуваше при 1,24025 за евро на 20 декември, което беше най-високото равнище от въвеждането на еврото през 1999 г.
Валутата все още е надценена с 39% спрямо щатската и с 32% спрямо еврото, показва индексът на базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който използва относителните цени на хранителните продукти и услугите.
На 15 март хедж фондовете и други спекуланти държаха в Чикагската търговска борса (CME) 27 640 фючърсни договора, които залагаха на поскъпване на франка спрямо долара. Това е бил най-големият им брой от декември 2004 г. Контрактите намаляха до 21 301 преди седмица. По принцип търговците държат средно по 10 029 фючърсни контракта, тъй като очакват спад през този период, смята Комисията по търговията със суровинни фючърси (CFTC) във Вашингтон.

Загърбване на еврото

„Европейската валута, в която имаме най-много дълги позиции, е швейцарският франк, казва Джон Тейлър, председател на базираната в Ню Йорк FX Concepts LLC, най-големия валутен хедж фонд в света. Не вярвам, че потокът от средства към Швейцария ще се промени. Хората просто гледат да избягат от еврото.“
Тейлър, чийто фонд е с възвращаемост от 12,53% за миналата година (най-добрият му резултат от началото на финансовата криза), казва, че франкът може да поскъпне до 1,10 за евро (или 17,7%). Инвеститорите търсят убежище от европейската криза със суверенните задължения, принудила Гърция и Ирландия да потърсят помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.
Франкът може да стане уязвим, докато лидерите на ЕС договарят спасителен механизъм за най-задлъжнелите страни в региона, а Европейската централна банка вдига лихвата си по-бързо от Швейцарската национална банка.
„Продължаваме да разглеждаме франка като убежище, но трябва да признаем, че това до голяма степен вече е калкулирано в стойността му, казва Аксел Мерк, президент на Merk Investments LLC в Пало Алто, Калифорния. Да, харесваме го, но не бих заложил дома си на това.“
Merk Hard Currency Fund се покачи с 2,86% тази година – постижение над това на 83% от конкурентите му по данни на „Блумбърг“.
Усреднената оценка на минимум 30 анализатори, анкетирани от „Блумбърг“, е за понижение на валутата до 1,35 за евро и 97 сантима за долар до края на годината.
Бенчмарк лихвата в Швейцария вероятно ще приключи годината на един процентен пункт под поддържаната от ЕЦБ, показва проучването на „Блумбърг“. Основната ставка на Швейцарската национална банка сега е 0,25% при 1% на ЕЦБ.
Допълнителната доходност, която инвеститорите получават, ако държат германски двугодишни облигации вместо швейцарски ценни книжа с еквивалентен падеж, нарасна с над 100% от 31 декември насам, достигайки 1,14% на 21 март, най-високото й равнище от юни 2009 г. и над миналогодишното дъно от 0,17% през юни.
Инвеститорите нямат притеснение, че Швейцарската национална банка ще реши да купува и продава валута в опит да понижи стойността на франка, след като се провали в подобни опити между март 2009 г. и юни 2010 г. Интервенцията допринесе за загубата от $21 млрд. на централната банка за миналата година по собствените й данни.

Станете почитател на Класа