Целта на терориста е да предизвика паника

Иван Бояджиев, експерт по сигурност към Столична община

Трудно могат да бъдат предотвратени действията на камикадзетата и затова срещу тях се работи основно с агентура, с предварителни сведения. Това е т.нар. превенция в борбата с тероризма, която е много важна в момента. После вече е късно. Камикадзетата са хора, които са си сложили главите в торбите. И въпреки че службите за сигурност в цял свят работят, подобни атентати все пак се случват – имаше и в Америка, и в Лондон, напоследък в Рим, та дори и в Швеция, което пък беше най-неочаквано.

Вече подбират камикадзета с европейски черти

Излезе нова информация за евентуалния терорист, който се е самовзривил на летище „Домодедово“. По последни данни е бил мъж с европейски черти на видима възраст 34–35 години. Преди набираха радикални ислямисти. Но вече се потвърждават сведенията, че през последните една-две години се събират хора с външност, която да не прави впечатление, от Македония, Албания, Косово...
Засега все още не е уточнено количеството на взрива на „Домодедово“. Казаха, че вероятно е около 7 кг тротилов еквивалент. Но е много трудно да сложиш около кръста си подобно количество, въпреки че е зима и човек е облечен с повече и обемни дрехи. Според мен е имало някакъв пакет или чанта, която е пропусната. За това говорят и металните и месинговите парченца, които са открити. Впрочем магнитните уреди за проверка, особено по-елементарните скенери, не хващат месинга. А и в края на краищата това е един салон за пристигане на граждани и не могат да се вземат всички възможни мерки.
Тепърва ще се уточнява какво е било взривното вещество. Ако е тротил, той е доста обемен. Ако е сентекс, тогава количеството е било малко. Например камикадзетата слагат сентекс в подметката на обувката, за да направят бомбите, с които свалят самолети. Но трябва да се знае, че скенерите трудно хващат взривните вещества. Уредите могат обаче да уловят „придружителите“ на бомбата, детонаторите, жичките и т.н. Иначе бомбата се задейства лесно – дърпа се една връвчица или се натиска едно копче. Съвсем елементарни са тези действия и по тях не може да се разбира намерението.

Не толкова парите са водещият мотив

Трудно е да се направи психологически портрет на камикадзето. От моята практика съм стигнал до извода, че не толкова парите са водещ мотив. Интересното е, че много от тези терористи са завършили престижни колежи, имат бизнес, семейства... И въпреки всичко, като им кажат, са готови да станат камикадзета. Нормалните хора не могат да си представят, че ще се качат например в камион, пълен с взрив, ще си вържат десния крак с лепенка за педала на газта, а лявата ръка с белезници за волана и ще отидат да се взривяват. Това са хора, чиято психика е увредена от религията. Мозъците им се промиват от съвсем малки деца.
Но как да ги разпознаеш? Не е възможно на всеки човек, който не ти харесва, да започнеш да му правиш психопортрет. Не можеш до всеки, в когото се съмняваш, да сложиш полицай. Трябва гражданското общество да е на своето място и да няма паника. Основната цел на терористите е да се създаде паника.
Направи ми впечатление, че в „Домодедово“ беше създадена стриктна организация и не се допусна паника. Значи терористите не са изпълнили това, което са си предначертали.
Няма недосегаема държава в света, но просто засега България не представлява интерес за атентаторите. Засега у нас не се усеща опасност от терористични актове. Но трябва да бъде засилено вниманието и да се знае, че както всички служби за сигурност в ЕС и в Америка ни предупреждават, не бива да се смятаме изолирани от подобни атаки.
Известно е, че най-уязвими са местата, където обикновено се събират повече хора – аерогарата, метрото и т.н.
Това е много тежка и жестока борба, която не може да се води само от една държава. Необходимо е всички ние да сме заинтересовани. Но хората все пак трябва да живеят спокойно. Не можем да ги плашим и да се живее в непрекъснат страх, защото това е крайната цел на терористите - хората да започнат да се страхуват.

Станете почитател на Класа