Не сме спекуланти, от август инкасираме загуби

Николай Тапаров, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и управител на „Нилана“

Ние не сме спекуланти. От август, когато реално започнахме да работим с новите доставни цени на брашната до сега, голяма част инкасирахме сериозни загуби. Те могат да бъдат ликвидирани по три начина – да се стопи резервът, да се осигури оборотно финансиране или да се увеличи междуфирмената задлъжнялост с надеждата, че процесът ще се балансира. Ето това са големите проблеми и на големите производители. Но и в този период българският пазар не е усетил сътресение заради липсата на хляб. Всички са застрашени от фалит, всеки гледа да минимизира разходите, да автоматизира процеси, да търси други пазарни ниши чрез закуски, сладкарство и т.н.
Веднъж имаше покачване на цената на хляба, но предстои ново поскъпване.
В последните двадесетина години темата за цената на хляба винаги е била актуална. Дори по времето, когато министър-председател беше Иван Костов, беше подписан меморандум и се заложи формулата 1:2:4, която регламентираше съотношението между цените на зърното, брашното и хляба. Ако днес се приложи тази формула, излиза, че доставната цена на един килограм хляб трябва да бъде 1,48 лв. – 1,50 лв.
Тъй като от тогава се промениха доста неща, включително се въведоха и по-нови технологии, в нашата асоциация решихме да се обърнем към независима и сериозна одиторска компания, която да направи секторен анализ. В доклада на „Делойт“ се разграничава производствена и пълна себестойност, говори се за цена на производител. Позовавайки се на този доклад, можем да кажем, че поскъпвайки, хлябът няма да достигне цената, която се определя по станалата вече популярна формула. Продажната цена на килограм хляб ще е около 1,20 – 1,40 лв.
Разбира се, трябва да се отчита, че магазините слагат различни надценки, най-често между 5 и 30%. А кога точно ще е факт поскъпването, това решава всеки отделен производител. Той преценява и с колко да повиши цената съобразно своята себестойност. Не бива да се забравя също, че всички ние имаме и сключени договори с търговските вериги, както и различен период на предизвестие.

Станете почитател на Класа