По-нисък ДДС ще изсветли хлебарския бранш

Дора Малева, изпълнителен директор на „Добруджански хляб“

Много трудно може да се каже какъв е делът на сивия сектор в хлебарския бранш, защото той съществува почти навсякъде. Хлябът е стока с изключително бърз оборот и вероятно затова е толкова трудно да се идентифицира точно размерът на работещите извън правилата. По мои наблюдения вероятно става дума за 30 – 40%.
Всъщност, точно сивият сектор, който се опитва да продава хляб без ДДС, сваля цените и ние, индустриалните производители, сме принудени да се приравняваме към техните нива, защото в противен случай никой няма да купува нашия хляб. Мисля, че намаляването на ДДС за хляба ще е страхотен лост за премахване на сивата икономика или поне за нейното сериозно намаление. Освен това подобна стъпка ще е от полза и за потребителите, защото ще плащат по-малко. В много западноевропейски страни ДДС за храните е по-нисък. В Гърция заради кризата този данък беше увеличен от 9 на 11%, във Франция е 5,5%, в Германия е 8%.
Често питат защо има доста евтин хляб в големите търговски вериги. Тези вериги работят единствено и само със сертифицирани производители, така че там „сенчести“ хлебари трудно биха пробили. Но всяка верига си има собствена марка и ние не можем да влияем върху надценките, които поставят върху нашия продукт. За да е по-евтина собствената им марка, логично е, че слагат по-високи надценки върху хляба с марка на съответния производител. Освен това говорим за вериги, които са от световна величина и могат да си позволят да правят различни акции, промоции и да свалят нивата на продажните цени под доставните, т. е. да продават на загуба. В този случай единственото, което веригата трябва да направи, е да плати разликата на ДДС от по-ниската продажна и по-високата доставна цена. Независимо дали на някой му харесва, или не те имат правната възможност да го правят.
Колкото до често обсъждания въпрос за качеството на хляба, мога да кажа, че големите хлебозаводи работим с качествени суровини и разполагаме с добре обучен персонал. Разполагаме с модерни машини и работим по съвременни технологии. Сертифицирани сме по ISO и ХАСЕП. Само за последните години сме инвестирали 50 млн. лв.

Станете почитател на Класа