Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    01.10.2024
  • Share:

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се намират близо до границата и са непосредствена заплаха за израелските общности в северната част на страната. 

Изявлението идва след сходно съобщение от страна на Съединените щати за това, че израелски представители са ги информирали за "ограничени наземни операции", насочени срещу "Хизбула".

Според репортер на изданието "Аксиос" администрацията на американския президент Джо Байдън е обяснила на еврейското правителство, че Вашингтон е разтревожен от това, че "операция, ограничена във време и географския мащаб" може да се превърне нещо много по-голямо и дългосрочно.

 

Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

 

Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

 

Междувременно говорителят на израелската армия Даниел Хагари обясни, че военните части на страната са се "обучавали и са се подготвяли през последните месеци" за сухопътната операция. Офанзивата на сухопътните части е подкрепена от военновъздушните сили и от артилерията, като те атакуват координирано, допълва той. Операцията се нарича "Северни стрели" и продължава, както продължават и боевете в Газа и други райони, посочва още Хагари.

Ливанските сили за сигурност обявиха, че в южен Бейрут е имало израелски въздушни удари и най-малко шест места са били поразени.

Междувременно от групировката "Хизбула" съобщиха, че са осъществили атаки срещу израелски части край ливанската граница. Източник, близък с групировката, е посочил, че войниците са били "точно на границата", предаде Франс прес.

95 души са загинали при израелски атаки на територията на Ливан в понеделник, обяви ливанското здравно министерство. Ранените са 172, сочат още данните на ведомството.

В същото време сирийските държавни медии съобщиха, че "враждебни цели" са били прехванати над Дамаск. Над сирийската столица са се чували експлозии, предадоха местни медии.

Станете почитател на Класа