Ликвидиран ли е Насрала?

Ликвидиран ли е Насрала?
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.09.2024
  • Share:

Ръководителят на терористичната организация „Хизбула“ вероятно е убит при израелски удар

 

 

В петък, 27 септември, ръководителят на „Хизбула“ Хасан Насрала вероятно е бил убит при удар на ЦАХАЛ по тайната централа на групировката в Бейрут, съобщи израелският телевизионен канал Channel 12. Телевизионният канал представи новината така: „Оценка в Израел: Насрала е унищожен“.

Междувременно друг телевизионен канал, Канал 13, е малко по-предпазлив в изявленията си: „Предпазлив оптимизъм в Израел: ударът по Насрала е успешен“.

Иранската информационна агенция „Тасним“, позовавайки се на свои източници в Ливан, съобщава, че Насрала не е убит.

По-късно израелски официален представител потвърди пред The Times of Israel, че ударът по Бейрут на 27 септември е бил насочен срещу лидера на Хизбула Хасан Насрала. „Много е трудно да си представим, че той е оцелял след такъв удар“, каза служителят.

Неназованият израелски служител каза също, че Насрала е присъствал в командния център и че „никой там не би могъл да оцелее“, пише Ynet.

Хасан Насрала е третият генерален секретар на ливанската шиитска политическа партия и паравоенна организация „Хизбула“. Той заема този пост след убийството на предшественика си Абас ал-Мусауи от силите на ЦАХАЛ през 1992 г.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/Nasrallah.jpg

 

По време на военния сблъсък между Израел и Хизбула от 12 юли до 14 август 2006 г. израелците се опитват да го открият и заловят или ликвидират чрез десант в Южен Ливан, но операцията е неуспешна.

След войната Насрала остава в охраняем бункер на тайно място в Южен Ливан, опасявайки се от изненадващо нападение от страна на израелските разузнавателни служби.

На 27 септември Израелските сили за отбрана съобщиха, че са нанесли удар по главната квартира на групировката „Хизбула“ в ливанската столица Бейрут.

Високопоставен американски служител потвърди пред ABC News, че целта на въздушния удар е бил ръководителят на „Хизбула“ Хасан Насрала. Информационна агенция АФП, позовавайки се на източник, близък до Хизбула, заяви, че Насрала е „добре“.

Високопоставен израелски служител смята, че е твърде рано да се каже дали петъчният израелски удар по лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала е бил успешен, съобщава CNN.

Служителят допълва, че това е въпрос на време, като припомня, че бяха необходими няколко седмици, за да се потвърди успехът на израелската операция за ликвидиране на лидера на Хамас Мохамед Дейф в Газа.

Той отбелязва, че решението за атака срещу Насрала е било „много трудно“ и че потвърждението може да дойде във всеки един момент, като добавя, че това „зависи от разузнаването, обикновено те се опитват да го скрият“.

Говорител на „Хизбула“ заяви, че Хасан Насрала не е бил в нито една от сградите в Бейрут, ударени днес от израелски ракети, и е добре.

На 26 септември стана известно, че командирът на военновъздушните сили на Хизбула Мохамед Хюсеин Сарур е бил убит при израелски въздушен удар по Бейрут.

На 20 септември Израелските сили за отбрана потвърдиха убийството на висшия командир на Хизбула Ибрахим Акил. Според ЦАХАЛ Акил е бил ръководител на военните операции на „Хизбула“, действащ командир на елитно подразделение на терористичната групировка „Радуан“, която според Израел има за цел да нападне страната, и ръководител на план за нахлуване в Галилея.

 

Израелската операция „Северни стрели“ – какво е известно

На 23 септември началникът на щаба на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви заяви, че Израелските сили за отбрана са започнали превантивна настъпателна операция срещу терористичната групировка „Хизбула“ в понеделник сутринта.

По-късно стана ясно, че според указанията на разузнаването ЦАХАЛ са нанесли стотици удари по цели на „Хизбула“ в Южен Ливан, включително пускови установки, командни центрове и терористична инфраструктура.

През изминалото денонощие израелските ВВС нанесоха около 1 600 удара по цели на „Хизбула“ в Южен Ливан и долината Бекаа в множество серии от удари. АП отбелязва, че Израел не е нанасял толкова мащабни удари от Втората ливанска война през 2006 г. насам.

В същото време Al-Manar, издание, принадлежащо на терористичната групировка „Хизбула“, съобщи, че през нощта на 23 срещу 24 септември са били извършени ракетни нападения срещу Израел – срещу военното летище Мегидо и военновъздушната база Рамат Давид в северната част на еврейската държава, както и срещу обекти в близост до Хайфа и Тибериада.

Станете почитател на Класа