Нанесоха пореден удар по Русия, отнесе го и Беларус

Нанесоха пореден удар по Русия, отнесе го и Беларус
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    24.09.2024
  • Share:

Русия получи пореден удар заради войната в Украйна. Новото решение засегна и Беларус. Двете държави бяха попарени от решението на Световната федерация по шахмат (FIDE) да остави в сила забраната на техни състезатели да участват в международни турнири. Ветото първоначално беше наложено в началото на 2022 г. след началото на руската военна инвазия в Украйна.

По време на Генералната асамблея на FIDE, която се проведе покрай Шахматната олимпиада в Будапеща, Киргизстан внесе предложение за връщането на Русия и Беларус в състезанията. То обаче беше отхвърлено. Въпреки отказа Световната федерация по шахмат прояви гъвкавост и заяви, че ще проучи възможността за допускане на шахматисти до 12 години, както и такива с увреждания, да участват в международните турнири.

Продължаването на забраната на руски и беларуски шахматисти беше подкрепена и от световния шампион Магнус Карлсен, който беше обявен за Най-великия шахматист на всички времена. Норвежецът използва възможността да изрази възхищението си от Гари Каспаров, който е сред опозиционерите на Владимир Путин и заради това живее извън Русия.

„Щастлив съм да получа наградата, но според мен Гари Каспаров имаше по-добра шахматна кариера от мен. Разбирам защо съм избран точно аз, но той я заслужава повече. Сигурен съм, че Гари щеше да използва възможността да призове за продължаване на наказанието на Русия и Беларус. Аз също подкрепям тази позиция“, заяви Карлсен.

 

Станете почитател на Класа