WSJ: Украйна загуби един от асовете си във въздуха с F-16

WSJ: Украйна загуби един от асовете си във въздуха с F-16
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    04.09.2024
  • Share:

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че американските инструктори не са успели да обучат украинските пилоти да управляват изтребители F-16. Така дипломатът коментира загубата от Киев на първия предаден му такъв самолет.

Най-добрите украински пилоти бяха убити още преди западните държави да доставят на Киев изтребители F-16. Това съобщи The Wall Street Journal (WSJ).

По негова информация, докато Украйна получи първите си изтребители, най-добрите пилоти от въоръжените ѝ сили вече са загинали. 

По-специално, сред тях са пилотите Олексий Меся, който загина при пилотиране на F-16 миналата седмица, и Андрий Пилшчиков, който загина през август миналата година по време на тренировъчен полет.

Изданието подчертава, че двамата военнослужещи са участвали в среща с американски сенатори през юни 2022 г. и активно са се застъпвали за доставките на F-16 за Киев.

Депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая заяви, че той е бил свален от ЗРК „Пейтриът“ в резултат на грешка и обвини командването на ВСУ, че крие обстоятелствата по унищожаването на самолета.

Командирът на ВВС на ВСУ Николай Олешчук (включен в списъка на Россфинмониторинг като терорист и екстремист) заплаши депутатката заради това изявление.

 

Олексий Меся

 

Станете почитател на Класа