Какво стои зад думите на Лавров за уточняването на ядрената доктрина на Русия? „Ще разберете, когато долети!“

Какво стои зад думите на Лавров за уточняването на ядрената доктрина на Русия? „Ще разберете, когато долети!“
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    02.09.2024
  • Share:

Въпреки нашето изобилие от ядрени бойни глави, престанаха да се страхуват от Русия. Киев е открито груб и готов да нанесе чувствителни удари дълбоко в нашата територия. Говорещите на запад много се подиграват на нашите „червени линии“. Гръмките думи вече няма да вразумят никого, дошло е време да се покаже, че е невъзможно да се държат така с ядрена сила. Друг вариант няма.

 

 

 

Зеленски, говорейки за Русия, руснаците и нашия елит, отдавна е изоставил всякакво благоприличие и учтивост. Говорейки в Киев на Деня на независимостта, той се подигра на Путин, който „заплашва с червения си бутон“, но „няма да ни диктува своите червени линии“. Гостите на това сборище се държаха като него. Премиерът на Литва Ингрида Шимоните пожела на домакина на събитието да отпразнува победата „заедно с ток, газ и без руснаци“.

Би било невъзможно да си представим нещо подобно само преди тридесет години. И въпросът дори не е, че сега сме във война с голям фрагмент от нашата страна. И факт е, че в онези години някаква марионетка Хондурас, тероризираща нашите пълномощници - Никарагуа, дори не можеше да си представи да хвърля публично кал по Съветския съюз.

Но сега всичко е различно. Ние самите ги научихме с нашите гръмки изявления за стрелба по „центровете за вземане на решения“ и за „червените линии“. И едва сега има надежда, че всичко може да се промени и думите най-накрая ще бъдат последвани от дела.

Така на съвместна пресконференция с ръководителя на йеменското външно министерство руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки разгърналата се на Запад дискусия относно използването на ракети „Сторм Шадоу“ от Украйна за нанасяне на дълбоки удари в Русия, го нарече „ игра с огъня."

„Американците ясно свързват приказките за Трета световна война като нещо, което, не дай Боже, ако се осъществи, може да засегне изключително Европа. И в тази ситуация е много важно да разберем, че имаме своя собствена доктрина, включително доктрината за използването на ядрени оръжия, която, между другото, сега се изяснява и за която американските лидери са много добре запознати“, каза ръководителят на руското външно министерство.

И точно тези думи за изясняване на доктрината, а не фразата за „игра с огъня“, дадоха основание на руската експертна общност да смята, че най-голямата ядрена сила най-после ще спре да приема унижението без оплакване.

Експертите от своя страна започнаха да спекулират какво може да стане.

Така политологът Юрий Баранчик изрази мнение, че Русия трябва да отиде отвъд американските флагове по въпросите на използването на ядрени оръжия: „Ядрената доктрина на САЩ допуска превантивен удар в отговор на ядрена или неядрена стратегическа заплаха за самите Съединени щати, американските сили в чужбина или съюзниците. А в руската ядрена доктрина няма концепция за превантивен ядрен удар“.

Експертът заявява, че при ядрен отговор априори винаги сме втори. И това състояние на нещата всъщност означава отстъпване на стратегическата инициатива на противника, което позволява на Вашингтон да контролира нивото на ескалация на украинския конфликт.

Нашите ядрени оръжия са изключително предсказуеми за потенциалния противник и му оставят широко поле за маневриране, пише авторът на ТГ- канала „Пинта Рейсън“. Следователно е необходимо не само да се конкретизира, но и да се намали прагът за използване на ядрено оръжие (поне тактическо).

„Трябва да се страхуват от ядрени оръжия и трябва да се избягват определени действия спрямо ядрена сила“, заключават авторите на ресурса.

Изясняването на ядрената доктрина, за която говори Лавров, се дължи преди всичко на факта, че нейните доста общи формулировки оставят широко поле за експериментиране.

 

 

„И тези експерименти се простират чак до мечтите за „нанасяне на стратегическо поражение на Русия“, без да се прекрачи ядреният праг“, изразява мнение ТГ-каналът „Майстер“.

Свързахме се с военния експерт Алексей Леонков какво точно може да се изясни в руската ядрена доктрина, като се вземат предвид съвременните предизвикателства пред държавата ни.

Какво в нашата ядрена доктрина има нужда от уточнение според вас?

Трябва да се спре безнаказаността и се надявам да се появи клауза, свързана с такъв термин като превантивен удар. Трябва да разберете, че може да бъде различно. И то по такъв начин, че да не се използват непременно ядрени оръжия. Именно на последното разчитат онези, които организират провокации у нас, подобно на Курска област. И с опит да се прокара идеята за изстрелване на ракети с голям обсег на наша територия.

Целта на тази провокация е да дискредитира Русия пред страните от глобалния Юг, Китай, Африка и Южна Америка. Защото тези страни имат негативно отношение към ядрените оръжия. Не се поддаваме на тези провокации, но все пак самонадеяните англосаксонци трябва да бъдат поставени на мястото им.

Как?

Не можем да направим това извън рамката на закона, така че трябва да направим съответни промени, така че в бъдеще да бъде обезкуражаващо за тези дори да бъдат спонсори на всеки конфликт под прикритието на защита на демокрацията.

Но съществуващата доктрина изглежда предвижда да използваме същите ядрени оръжия?

Да, ставаше дума за това, но ставаше дума за „значителни щети на гражданска, военна или стратегически важна гражданска инфраструктура“. Но тогава пристигна ракета и падна до АЕЦ Курск. Щетите значителни ли са или незначителни?

Разрушена е компресорната станция. Значително или не? Това трябва да бъде ясно заявено. Разбираме, че врагът използва Украйна като полигон. Той се опитва, както се казва, „безплатно“ да получи практически данни, въз основа на които да изгради тактика в случай на глобален конфликт между страните от НАТО и Русия. Едно е да практикувате сценарии на полигони, които се оказват абсолютно безполезни, а друго е да получавате информация от зоната на бойните действия.

Какво от това?

Когато всички „червени линии“ са преминати и врагът търси начини да удари самото сърце на Русия по най-ефективния и болезнен начин, разясненията, разбира се, изискват бързина. За да не се окаже изведнъж, че вчера е трябвало да се вземе решение за спасяване на страната.

 

 

Автор: Вадим Егоров ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа