“Врагът отстъпва подозрително. Примамват ни в капан”. ВСУ се готвят за флангов удар

“Врагът отстъпва подозрително. Примамват ни в капан”. ВСУ се готвят за флангов удар
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    01.09.2024
  • Share:

Руската армия в Донбас освобождава село след село. Новогродовка падна за три дни. През този град е оформена отбранителна линия. Врагът бяга. Случи ли се наистина чаканият от всички срив на фронта? Мнозина се опасяват, че в тази история има уловка.

 

 

 

Украинската армия напуска Селидово. Това означава, че битки за високите сгради няма да има. На частите е наредено да се задържат, докато се изтеглят от града. Сривът на фронта при Покровск се превръща в мащабно поражение.

“Селидово. Укрепихме се. Контролът на огъня над града е наш. Височините над града също. ВСУ, отстъпващи от източната част, подпалиха гаражна кооперация и трафопост. От предната линия на нашите щурмови части до централната сграда на Селидово са по-малко от 300 метра“, казва авторът на ТГ-канала “Кондотиеро”.

Ако това продължи, тогава залавянето на Селидово е въпрос на следващите няколко дни.

“Съпротивата на противника е минимална. Центърът на града е близо до нашия контрол. Грубо казано, те предават града без бой. Много съмнително. Много. Няма смисъл да се радваме още. Има вероятност те да планират нещо“, пише ТГ-канал „Фронтовик“.

Врагът се оплаква, че просто няма как да устои при Покровск. Казват, че всички са били „завъртяни“ предварително, много са изпратени в района на Курск.

И тук възниква въпросът има ли Киев такъв хитър план или наистина няма как да воюва? И ако вторият вариант е верен, тогава се оказва, че фронтът на места се е държал на откровен блъф. Освен това по-рано всеки пробив на руските въоръжени сили срещаше най-яростна съпротива. И във Волчанск, и при Часов Яр. И тогава изведнъж такъв срив?

“Може би самият враг се е изгубил в подобни предположения, когато нахлу в района на Курск. За ВСУ безкрайната защита е губеща стратегия. Те се нуждаеха от успешни настъпателни действия, за да противодействат на руснаците. Но заради това да се оставят цели участъци от фронта без охрана е нещо ново”, отбелязва военният кореспондент Алексей Живов. Експертът предполага, че тук е действал или невероятният руски тактически гений на командира на направление, или това е някакъв капан: когато врагът имаше опасност да загуби Волчанск, ВСУ незабавно прехвърлиха много бригади и артилерийски системи там. Сега няма дори опит...

В същото време популярният украински ТГ-канал "Резидент", позовавайки се на свои източници в Генералния щаб, пише, че главнокомандващият Сирски е предложил на Зеленски флангова атака срещу настъпващите руски войски в Покровско направление. Но за тези цели е необходимо да се спре операцията Курск за известно време.

ВСУ все още поддържат пътя към Константиновка от Покровск. И се предлага две украински групировки да нанесат флангов удар от север срещу настъпващите сили на руските въоръжени сили в района на Воздвиженка.

Медийните успехи свършиха

Конфигурацията на руските войски на картата всъщност може да изглежда уязвима за флангова атака. Въпреки това трябва да се вземат предвид четири фактора, които сега ще действат негативно на опитите на Киев за контранастъпление:

 

 

Позициите на Въоръжените сили на Русия са разположени на доминиращи височини по отношение на направленията на възможни атаки на ВСУ и са частично прикрити от река Казенний Торец;

Създаване на необходимото огнево предимство в активния сектор ще бъде невероятно трудно, ако не и невъзможно, за украинската страна;

самите настъпващи вражески части могат да бъдат обект на флангова атака от руската армия от Ню Йорк;

Скоростта на настъпление на нашите формирования в тила към Карловка е изключително опасна за самите ВСУ.

Най-вероятно украинските части в района на Невелское-Нетайлово ще се окажат практически обкръжени със срива на позициите им до Курахов и дори до Угледар. В същото време се отваря друга линия за комуникация за руските сили към Селидово през Карловка, отбеляза военният експерт и анализатор Сергей Простаков:

За да събере необходимата групировка за контраатака, Киев ще трябва да забрави за укрепването на курския участък, харковското направление и района на Часов Яр и Торецк. Медийните успехи в района на Курск приключиха. И вече няма да е възможно да ги възобновят нито там, нито където и да е другаде, ако бъдат изпратени резерви за ново настъпление в Донбас.

Курският въпрос

Киев нарече една от целите на нахлуването в района на Курск подготовката на „по-изгодни“ преговорни позиции. Голям брой боеспособни части на ВСУ бяха изтеглени от Покровското направление за нахлуване в нашата земя. Но те сгрешиха, когато смятаха, че ще изтеглим силите от Донбас и ще ги хвърлим близо до Курск. Както се оказа, имаме достатъчно резерви там и нашата група продължава да расте.

За това говори членът на съвета по патриотично възпитание на Общоруската организация „Офицери на Русия“, участник на СВО Андрей Фокин.

Готвят ли ни капан ВСУ в Донбас?

А. Фокин: Ако нещо се случи, то ще бъде принудителна мярка. Но няма да се превърне в капан. Разузнаването вижда и знае всичко, всички активно следят движенията на врага. И ако започнат да отстъпват от района на Курск, за да атакуват нашите флангове, ние ще бъдем готови за това.

Какво става при Покровск?

Все още имаме готови за бой бойци, които имат богат боен опит. Освен това ще можем да набираме допълнителни резерви, ако е необходимо.

Какво ще стане, ако превземем Покровск?

Ще прекъснем много голям брой от техните артерии. Ще отворим главния път за Днепропетровск. И там са предимно степи. Затова е глупаво да се строят отбранителни съоръжения там, а никой наистина не ги е издигнал.

Тогава ВСУ ще изтеглят ли хора от Курск?

Може би, но не всички. При това най-боеспособните ще останат там. Вече не могат да спрат. Ако не постигнат целите, които са си поставили, ще бъде истинска катастрофа, пълен провал. Ще възникнат много въпроси, свързани с огромните загуби в района

Какво от това?

Въпреки това украинската армия може да се опита да организира контраатака, което изглежда по-скоро като нова авантюа, ако нашите сили са добре подготвени за това. И за руските войски тази офанзива, ако украинските части все пак бъдат прехвърлени в Донбас, ще бъде дори по-предпочитана от вече обичайния опит на ВСУ да изградят поредната „неразрушима крепост“ от Покровск, криейки се зад цивилни и пълно унищожаване на града. Едно е да атакуваш, друго е да седиш в глуха отбрана.

Във всеки случай успехите на руската армия в донецкото направление са осезаеми. Действията на противника все още не са напълно ясни. Трябва да продължим да напредваме и да увеличим максимално защитата на логистичните коридори.

 

 

 

 

Автор: Иля Головньов ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа