Defense Express: Украински FPV дрон свали руски "Ланцет"

Defense Express: Украински FPV дрон свали руски "Ланцет"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2024
  • Share:

Подразделението "Сигнум" от 93-та отделна механизирана бригада "Холодни яр" успешно прехвана руски дрон " Ланцет" с помощта на FPV дрон в Клещеевка, на около 6 км от фронтовата линия, пише Defense Express, предава "Фокус".

Във видеоклип, публикуван от доброволеца Серхий Стерненко, се показва прихващането, последвано от снимки на останките с надпис, в който се отбелязва, че БпЛА " Ланцет" се е разбил и детонирал поради повредата.

Изглежда, че украинският безпилотен самолет FPV е изпълнил въздушна детонация, поразявайки целта. Това повдига въпроса дали прихващането е било случайно, удар на военен късмет или изчислена маневра.

Съобщенията сочат няколко успешни прихващания на руски разузнавателни БпЛА от дронове камикадзе, което предполага, че тези въздушни дуели стават все по-чести.

Отговорът на този въпрос може да се намери в първия кадър на видеото, в който се уточнява, че по време на патрулиране, целящо откриване на руски БпЛА, е бил забелязан разузнавателен дрон тип "Зала". Това показва, че визуалното търсене е един от стандартните методи за откриване на противникови безпилотни летателни апарати.

След получаване на информация за приближаващия се "Ланец" украинският дрон FPV е бил изпратен да го пресрещне, като е постигнал челно прехващане. Този тип прехващане е най-трудното за оператора поради високата скорост на приближаване, въпреки че FPV дронът е имал почти нулева хоризонтална скорост.

Поради това ситуацията, показана във видеото, е необичайна. Успешният резултат е резултат от прецизната синхронизация с обозначаването на целта и изключителните умения на оператора, който е трябвало визуално да идентифицира целта и да достигне до точката на прихващане.

Включването на машинно виждане с възможности за автоматично откриване и автоматично проследяване обаче би могло да намали критичната зависимост от уменията на оператора.

 

Станете почитател на Класа