Путин нареди 12 разработчици на хиперзвукови технологии да бъдат вкарани в затвора за държавна измяна

Путин нареди 12 разработчици на хиперзвукови технологии да бъдат вкарани в затвора за държавна измяна

В Русия са арестувани най-малко 12 учени, които са изследвали физични процеси при свръхзвукови скорости, изчисли руската служба на BBC. Всички те бяха обвинени в държавна измяна (чл. 275 от Наказателния кодекс). Трима задържани вече са починали.

 

 

 

ФСБ започна активно да се интересува от специалисти в тази област след 2018 г. - тогавашният президент Владимир Путин представи руски хиперзвукови ракети "без аналог в света" в обръщението си към Федералното събрание. Той каза, че новото оръжие ще може да преодолее всички съвременни системи за противоракетна отбрана и ще бъде „практически неуязвимо“, заплаши Запада и благодари на разработчиците.

 

 

Анатолий Маслов, Александр Шиплюк и Валерий Звегинцев ИТПМ СО РАН

 

Впоследствие няколко учени, изучаващи хиперзвук, бяха арестувани в Централния научноизследователски институт по машиностроене в Московска област (ЦНИИМаш), Централния аерохидродинамичен институт на името на проф. Жуковски (ЦАГИ), както и в Новосибирския институт по теоретична и приложна механика (ИТПМ) на Сибирския клон на Руската академия на науките.

 

В ITPM ​​директорът Александър Шиплюк и главните изследователи Александър Маслов и Валери Звегинцев станаха обвиняеми по дела за държавна измяна. Първите двама бяха обвинени в предаване на тайни на Китай.

 

Звегинцев, който основа лабораторията за високоскоростна аерогазодинамика в института, си сътрудничи с бившия си колега, доцент в Томския политехнически университет Владислав Галкин, за чийто арест стана известно през декември миналата година. Според източник на ТАСС може да има заведени дела срещу учени заради публикация от 2021 г. в иранско научно списание.

 

Маслов, Звегинцев и Шиплюк са обединени и от участие в проекти на Седмата рамкова програма на Европейския съюз FP7, която предвижда отпускане на безвъзмездни средства за космически изследвания.

 

В същата програма участваха ЦАГИ и ЦНИИМаш, шестима от чиито служители също бяха обвинени в държавна измяна. Изданието не посочва имената на двама от тях и още един, 12-ти арестуван.

 

На 27 октомври миналата година съдът осъди физика Анатолий Губанов, който е работил като началник на отдел в ЦАГИ, на 12 години колония с строг режим. Според разследващите той е предал на една от европейските държави секретна информация за хиперзвуковия граждански самолет HEXAFLY-INT, в чиято разработка освен Русия са участвали Белгия, Великобритания, Германия, Италия и Холандия. Затворникът на Губанова, професорът от MIPT и доктор на техническите науки Валерий Голубкин, получи подобна присъда по същото обвинение.

 

В ЦНИИМаш бяха заведени дела за държавна измяна срещу водещия специалист, физика Владимир Кудрявцев - той почина, преди да види процеса. Според вдовицата му съпругът й е работил с Маслов. Същата съдба сполетя и ръководителя на Центъра за топлообмен и аерогазодинамика на ЦНИИМаш Роман Ковальов - той беше освободен по здравословни причини на 13 април 2022 г., а две седмици по-късно почина от рак.

 

Друг разследван починал е ръководителят на лабораторията по квантови оптични технологии в Института по лазерна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките Дмитрий Колкер, който беше отведен в следствения арест направо от болницата на стадий IV рак. Два дни по-късно почина.

 

В частни разговори офицери от ФСБ признаха, че арестите по обвинения в продажба на секретна информация за руски хиперзвукови оръжия се случват „по искане на високопоставено лице“, каза адвокат Евгений Смирнов от Първо управление, който защитаваше в съда замесени в дела за държавна измяна, включително учени . По думите му следователите директно са казали, че докладват на Путин за всеки подобен случай срещу учени.

 

Целта на работата на ФСБ е да демонстрира, че шпионите търсят тайни за руските ракети, уточни Смирнов: „Да погали егото, да покаже, че руските ракети са най-добрите и те се опитват да ги откраднат“.

 

Той отбеляза, че почти всички случаи на предателство срещу учени се развиват по един и същи начин: офицери от ФСБ идват в институти и търсят кое е „най-подходящото“ сред техните международни проекти в продължение на 10-15 години. „Целта не беше да се намерят виновните, а да се затворят по няколко души във всеки институт“, подчерта Смирнов.

 

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru ; Превод: СТ

Станете почитател на Класа