CNN: Зеленски ще обяви уволнението на Залужни до дни, тъй като разривът във връзка с войната се задълбочава

CNN: Зеленски ще обяви уволнението на Залужни до дни, тъй като разривът във връзка с войната се задълбочава

В понеделник популярният началник на украинската армия Валерий Залужни е бил извикан на среща при президента и му е било съобщено, че е уволнен, съобщиха двама запознати източници пред CNN, след като седмици наред се спекулираше с напрежението между Володимир Зеленски и неговия висш командир.

 

 

Официално изявление не е направено, което означава, че Залужни все още е на поста си към сряда вечерта, но до края на седмицата се очаква президентски указ, заяви един от източниците пред CNN, което би било най-голямото военно сътресение от страна на Зеленски от началото на пълномащабната инвазия на Русия преди почти две години.

Слуховете за срещата и уволнението на Залужний се разнесоха из Киев в понеделник вечерта, като им придаде достоверност разривът между президента и неговия главнокомандващ, за който се разбра, че е настъпил след провала на украинската контраофанзива миналата година.

Твърди се, че напрежението се е повишило особено, когато Залужни е описал войната с Русия като патова ситуация в интервю и есе за списание The Economist през ноември.

В понеделник президентският говорител Сергей Никифоров заяви пред CNN и други, че слуховете за уволнението на началника на армията не са верни. Министерството на отбраната също така разпространи съобщение в каналите си в социалните мрежи, което гласеше: "Уважаеми журналисти, незабавен отговор до всички: Не, това не е вярно."

А в ежедневното си вечерно обръщение в понеделник самият Зеленски изобщо не споменава началника на армията.

Но според един от източниците на малката среща в кабинета му в понеделник, на която е присъствал и министърът на отбраната Рустем Умеров, президентът е заявил, че е "взел решение да уволни главнокомандващия на въоръжените сили". Разказът е в съответствие с други съобщения, включително в The Washington Post и Financial Times.

В разговора, описан като "спокоен", Зеленски след това продължил да предлага на Залужний друга длъжност, която Залужни отказал.

След това президентът на Украйна потвърдил решението си, като заявил, че това, че Залужни е отказал новата роля, не променя факта, че е отстранен от сегашния си пост.

В сряда Си Ен Ен се свърза с канцеларията на президента с молба за допълнителен коментар, но не получи отговор.

 

Ukraine General Valerii Zaluzhnyi holds press conference ** STORY AVAILABLE, CONTACT SUPPLIER** Featuring: Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, General Valerii Zaluzhnyi Where: Kyiv, Ukraine When: 26 Dec 2023 Credit: Ukrinform/Cover Images **UK AND USA RIGHTS ONLY**  (Cover Images via AP Images)

Новината за Залужни идва, когато руската инвазия в Украйна навлиза в третата си година. Ukrinform/Cover Images/AP

 

 

Две конкретни имена са обсъждани като възможни наследници, заяви пред CNN един от източниците - висш военен командир.

Едното от тях е на настоящият ръководител на Дирекцията за отбранително разузнаване Кирил Буданов, 38-годишен генерал, за когото се знае, че има силни връзки със Зеленски, и който се смята за представител на новото поколение военни лидери.

Попитан от CNN в интервю във вторник дали ще стане новият главнокомандващ на Украйна, Буданов отхвърли въпроса, като предположи, че е малко вероятно да говори пред CNN в този момент, ако такова назначение току-що е било направено.

"Намираме се във война и всички страни използват всички налични средства, включително информационна война", добави началникът на военния шпионаж.

Другият фаворит е Олександър Сирски, който в момента е командир на украинските сухопътни сили, заяви висш военен командир, говорил пред CNN.

Офисът на Сирски не е отговорил на опита на CNN да се свърже с него.

Един от най-популярните лидери в Украйна

Въпреки неуспеха на украинската контраофанзива да постигне значителен напредък в оттеглянето на руските сили в южната и източната част на страната, Залужний остава един от най-популярните лидери в страната.

Проучване на общественото мнение, публикувано от Киевския институт по социология през декември, показва, че 88% от украинците подкрепят висшия генерал. Рейтингът на одобрение на Зеленски, макар и също висок, е значително по-нисък - 62%.

Допитването беше проведено, след като различията между двамата лидери очевидно се бяха задълбочили по отношение на воденето на войната.

"Точно както през Първата световна война, ние достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в патова ситуация", написа Залужний в The Economist през ноември, когато стана ясно, че дълбоко разположените минни полета на Русия и огромният огън на тежката артилерия до голяма степен са попречили на значителен украински успех в контраофанзивата.

"Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", а вместо това равновесие от опустошителни загуби и разрушения, добави началникът на армията.

Тези коментари предизвикаха незабавна критика от страна на кабинета на президента.

"Ако аз бях в армията, последното нещо, което бих направил, е да коментирам пред пресата, пред обществеността, какво се случва на фронта и какво може да се случи на фронта ... защото тогава ще улесним работата на агресора", заяви тогава по украинската телевизия Игор Жовква, заместник-ръководител на президентската канцелария.

Зеленски не критикува открито Залужний, но през декември заяви на пресконференция на живо: "Очаквам съвсем конкретни неща на бойното поле. Стратегията е ясна: имаме разбиране за нашите действия. Искам да видя подробности", съобщи Ройтерс.

 

 

 

Започналата през юни контраофанзива на Украйна е основното ѝ усилие да отблъсне руските сили от териториите, които те са окупирали през 2022 г., особено в южната част на страната. Украйна си беше поставила за цел да настъпи на юг от град Орихив към Азовско море, разделяйки силите на Русия на две и прекъсвайки сухопътния ѝ мост към Крим.

Но успехите на Украйна бяха скромни. Силите ѝ се опитаха да настъпят от Орихив към Токмак, но стигнаха само до Роботине, на малко повече от 20 км южно.

Липсата на напредък от страна на Украйна доведе до призив от страна на въоръжените ѝ сили в края на декември за огромна мобилизация на до половин милион нови наборни войници. В момента искането е внесено в парламента.

Един от войниците, с които CNN се свърза и които в момента се сражават около Авдеевка в източната част на страната, заяви, че всяко решение за уволнение на Залужни е грешка.

"Той е достоен генерал. Нашето правителство иска да го свали, защото не им е много удобен", каза войникът и добави: "Изглежда, че "момчетата на Зеленски" са ни продали отдавна".

 

 

Източник: CNN ; Превод: СТ

Станете почитател на Класа