ЕС заплаши да подкопае унгарската икономика, ако блокира помощта за Украйна

ЕС заплаши да подкопае унгарската икономика, ако блокира помощта за Украйна

Европейският съюз ще удари унгарската икономика, ако Будапеща не отмени ветото си върху отпускането на 50 милиарда евро помощ за Украйна, пише Financial Times, позовавайки се на план, разработен в Брюксел.

 

 

Документът очертава стратегия, насочена към "икономическите слабости" на Унгария. Сред уязвимостите Брюксел отбеляза много висока инфлация, слаба валута и най-високото ниво на плащания по обслужване на дълга в ЕС.

 

Ако унгарският премиер Виктор Орбан блокира решение за помощ на Киев на срещата на върха на 1 февруари, ЕС възнамерява допълнително да отслаби валутата на Унгария и да намали инвестиционната привлекателност на икономиката, за да навреди на „работните места и икономическия растеж“.

 

 

Vlada Republike Slovenije (CC BY-SA 4.0)

 

 

С по-нататъшна опозиция от страна на Орбан, други лидери на ЕС може публично да обявят пълно спиране на финансирането на Унгария, за да „изплашат пазарите“. Както пише FT, държавните и правителствените ръководители ще докладват, че „в светлината на неконструктивното поведение на унгарския министър-председател <...> те дори не могат да си представят“ възможността да предоставят на Будапеща средства от ЕС. Без това финансиране европейски и международни компании може да загубят интерес да инвестират в Унгария. Мярката ще провокира увеличаване на бюджетния дефицит и спад на обменния курс, се отбелязва в документа на Брюксел.

 

Будапеща „не се поддава на натиск“, каза унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бок. Според него Будапеща не обвързва подкрепата за Киев с достъпа до фондовете на ЕС и призовава другите страни да направят същото. Освен това? той отбеляза, че миналата седмица Унгария е изпратила ново предложение до Брюксел. Предполага се, че Будапеща няма да възрази срещу помощта за Украйна, ако й бъде дадено правото по-късно да промени решението си.

 

Според дипломатически източници на FT много страни от ЕС са подкрепили плана на Брюксел за Унгария. Преди това ЕС упражни финансов натиск върху Полша и Унгария заради проблеми с върховенството на закона. Но стратегията, насочена към подкопаване на икономиката на страна членка, може да бъде използвана за първи път, отбелязва FT.

 

По-рано, както писа Politico, Унгария се съгласи да отмени ветото си върху финансовата помощ за Украйна, но при условие, че Европейският съвет единодушно одобри годишния преглед на финансирането на Киев. От практическа гледна точка това би дало право на Орбан всеки път да блокира помощта за Киев и да търси отстъпки от Брюксел, казаха източници на изданието.

 

В същото време страните от ЕС са подготвили „план Б“ за отпускане на помощ за Украйна извън бюджета на ЕС чрез предоставяне на финансови гаранции от членовете на блока. Това обаче изисква ратификация от националните парламенти, „което ще доведе до забавяне и несигурност“.

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru ; Превод: СТ

Станете почитател на Класа