Иран е „пряко замесен“ в атаките на бунтовническите кораби на йеменските хуси, каза пред АП началникът на ВМС на САЩ за Близкия изток

Иран е „пряко замесен“ в атаките на бунтовническите кораби на йеменските хуси, каза пред АП началникът на ВМС на САЩ за Близкия изток

Иран е "много пряко замесен" в атаките срещу кораби, които йеменските бунтовници хути са извършили по време на войната на Израел срещу Хамас, каза висшият командир на ВМС на САЩ за Близкия изток пред Асошиейтед прес в понеделник.

 

 

 

Вицеадмирал Брад Купър, ръководител на 5-ти флот на ВМС, не каза, че Техеран е ръководил индивидуални атаки от хусите в Червено море и Аденския залив.

 

Въпреки това, Купър призна, че атаките, свързани с Иран, са се разширили от предишна заплаха само за Персийския залив и неговия пролив Ормуз във води в по-широкия Близък изток.

 

„Ясно е, че действията на хутите, вероятно по отношение на атаките им срещу търговското корабоплаване, са най-значимите, които сме виждали от две поколения“, каза той пред АП в телефонно интервю. „Фактите просто са, че те атакуват международната общност; следователно международната реакция, която мисля, че сте виждали.

 

Мисията на Иран в ООН и ръководството на хутите в столицата на Йемен Сана не отговориха на искане за коментар. По-късно обаче хутите твърдят, че са нападнали кораб под флаг на САЩ, нещо, което 5-ти флот отхвърли като „явно невярно“.

 

От ноември подкрепяните от Иран хуси са предприели най-малко 34 атаки срещу кораби по водните пътища, водещи до Суецкия канал на Египет, жизненоважен маршрут за енергия и товари, идващи от Азия и Близкия изток към Европа.

 

Хутите, шиитска бунтовническа група, която държи Сана от 2014 г. и е във война с водена от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща правителството на Йемен в изгнание от 2015 г., свързва своите атаки с войната Израел-Хамас. Въпреки това, корабите, които те са набелязали, все повече имат слаби връзки с Израел - или изобщо нямат.

 

FILE - U.S. Navy Vice Adm. Brad Cooper, who heads the Navy's Bahrain-based 5th Fleet, speaks at an event at the International Defense Exhibition and Conference in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Feb. 21, 2023. Iran is "very directly involved" in attacks by Yemen's Houthi rebels on shipping over Israel's war on Hamas in the Gaza Strip, Cooper told The Associated Press on Monday, Jan. 22, 2024. (AP Photo/Jon Gambrell, File)

Вицеадмиралът на ВМС на САЩ Брад Купър, който ръководи базирания в Бахрейн 5-ти флот на ВМС, говори на събитие на Международното изложение и конференция за отбрана в Абу Даби, Обединени арабски емирства, 21 февруари 2023 г. Иран е „много пряко замесен“ в атаките на йеменските бунтовници хуси срещу кораби заради войната на Израел срещу Хамас в ивицата Газа, каза Купър пред Асошиейтед прес в понеделник, 22 януари 2024 г. (AP Photo/Jon Gambrell

 

 

През последните дни САЩ започнаха седем кръга въздушни удари срещу военни обекти на хутите, насочени към въздушни бази под контрола на бунтовниците и предполагаеми места за изстрелване на ракети.

 

Въпреки това рисковете за световната икономика остават, тъй като много кораби продължават да заобикалят този маршрут за по-дълго пътуване около южния край на Африка. Това означаваше по-ниски приходи за Египет през Суецкия канал, жизненоважен източник на твърда валута за затруднената икономика на страната, както и по-високи разходи за корабоплаване, което може да доведе до глобална инфлация.

 

Когато Купър пое командването на 5-ти флот през 2021 г., заплахата за корабоплаването се съсредоточи основно около Персийския залив и тясното му устие, Ормузкия проток, през който минава една пета от целия търгуван петрол. Серия от атаки, обвинени за Иран, и конфискации на кораби от Техеран последваха пропадането на ядрената сделка на Иран със световните сили.

 

В интервюто си за АП командирът на ВМС призна заплахата от страна на проксита на Иран и че неговото разпространение на оръжия се простира от Червено море до далечните краища на Индийския океан. САЩ обвиниха Иран за неотдавнашни атаки с дронове срещу корабоплаване, а товарен кораб, собственост на САЩ, беше атакуван от хусите в Аденския залив миналата седмица.

 

Досега Иран не се е включил пряко в битките нито с Израел, нито със САЩ, откакто войната в Газа започна на 7 октомври. Купър обаче твърди, че Иран директно е подклаждал атаките на хусите срещу корабоплаването.

 

„Това, което ще кажа, е, че Иран очевидно финансира, те осигуряват ресурси, доставят и осигуряват обучение“, каза Купър. „Те очевидно са много пряко замесени. Там няма тайна.

 

Купър описа атаките срещу кораби в Близкия изток като най-лошите от така наречената танкерна война от 80-те години на миналия век. Тя завърши с еднодневна морска битка между Вашингтон и Техеран и също така видя как американският флот случайно свали ирански пътнически самолет, убивайки 290 души през 1988 г.

 

Тогава американски военноморски кораби ескортираха кувейтски петролни танкери със сменен флаг през Персийския залив и пролива, след като иранските мини повредиха плавателни съдове в региона. Купър каза, че властите нямат текущи планове да променят флага на кораби и да ги ескортират покрай Йемен.

 

Вместо това САЩ и техните съюзници използват „зонова отбрана и от време на време преминаваме към един срещу един“, каза той.

 

Позоваването на Купър на напрежението от преди повече от три десетилетия подчертава колко несигурна е станала ситуацията в по-широкия Близък изток, тъй като притесненията от регионален конфликт около войната Израел-Хамас нарастват.

 

В понеделник вечер военният говорител на хусите Бриг. Генерал Yahya Saree, в записано обръщение, пое отговорност за нападение в Аденския залив срещу Ocean Jazz, плаващ под флага на САЩ кораб, управляван от Seabulk, компания във Форт Лодърдейл, Флорида. Фирмата отказа коментар, когато се свърза с AP. Ocean Jazz е бил в Червено море на юг преди четири дни, според данните от проследяването.

 

5-ти флот публикува онлайн изявление, в което отхвърля твърдението на хусите.

 

„Докладът на подкрепяните от Иран терористи хуси за предполагаема успешна атака срещу M/V Ocean Jazz е очевидно неверен“, се казва в него. 5-ти флот "поддържа постоянна комуникация с M/V Ocean Jazz през целия си безопасен транзит."

 

Купър говори пред АП от кулоарите на конференция за дронове в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Под негово командване на 5-ти флот военноморските сили създадоха Task Force 59, флотилия от дронове, за да подсили патрулирането си по водните пътища в региона.

 

Днес различни дронове осигуряват покритие на 5-ти флот на около 10 000 квадратни мили (25 900 квадратни километра) от водите на Близкия изток, които ВМС иначе не биха имали очи, каза Купър. Това помага на усилията му да пресече предполагаеми доставки на наркотици и оръжия.

 

Силите на САЩ иззеха произведени в Иран части от ракети и други оръжия този месец от кораб, пътуващ за хусите, при нападение, при което двама военноморски тюлени изчезнаха. Централното командване на американската армия заяви в неделя, че вече вярва, че SEAL са мъртви.

 

Въпреки че не каза директно, че дроновете на неговата флота са изиграли роля в конфискацията, Купър намекна за това.

 

„Те са специално проектирани да провеждат операции по възбрана“, каза той. Той добави: „Няма нищо скърцащо от него.“

 

Командването на Купър трябва да приключи през февруари с предстоящото пристигане на контраадмирал Джордж Уикоф в Бахрейн. Той отбеляза, че флотът и търговските превозвачи все още са изправени пред сериозна заплаха от хусите, докато той се готви да напусне.

 

„Това, от което се нуждаем, е решение на хутите да спрат да атакуват международни търговски кораби. Точка — каза Купър.

 

 

 

 

Автор: Джон Гамбрел ; източник: apnews.com ; превод: СТ

Станете почитател на Класа