Льо Пен – Путин: Опасни връзки

Льо Пен – Путин: Опасни връзки
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ е обвинена, че играе в услуга на Русия във Франция с шокиращи разкрития в разследване на „Вашингтон пост“

 

 

В навечерието на изборите за Европейски парламент през юни засилва ли Русия маневрите си за дестабилизиране на Запада? Марин льо Пен и Жордан Бардела, лидери на партия „Национален сбор“, са обвинени, че играят решаваща роля в тази стратегия на намеса. Във всеки случай това е заключението на подробно разследване на вестник „Вашингтон пост“ в изданието му от 30 декември 2023 г., коментира френският всекидневник „Ла Депеш дю Миди“.

Американският всекидневник се опира на „документи на Кремъл, получени от европейска служба за сигурност“. Обвиняван от години, че служи на пропагандата на руския режим, НС отново попада в клопката на предполагаемите си връзки с Москва. Според „Вашингтон пост“ висшите ръководители на НС са използвани като трансмисия, за да обслужват руската кауза, да дестабилизират Европа и да „подкопават подкрепата за Украйна“. Твърди се, че документите на Кремъл показват, че Сергей Кириенко, първият заместник-началник на администрацията на президента Владимир Путин, „е инструктирал политическите стратези на Кремъл да насърчават политическите разногласия във Франция чрез социалните медии, политически фигури, лидери на мнение и активисти“.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/world/put_pen.jpg

 

Според вестника отвъд Атлантика става дума за мащабно подривно начинание, съчетаващо социалните мрежи – режисирано с помощта на „ферми за тролове“, за да се сее хаос и да се влияе на общественото мнение – и сътрудничеството на крайно десни партии. Тази стратегия е по-специално насочена към Франция, определена през 2022 г. от Москва като „по-уязвима към политически вълнения“, въпреки че руското правителство проявява голям интерес и към Германия и Италия.

 

Това не е първият случай, в който НС е обвиняван в такива връзки

Миналата седмица НС осъди като „конспирация“ разследването на „Вашингтон пост“, което го обвини в постоянни връзки с Москва с цел отслабване на подкрепата за Украйна. Въпреки това партията потвърждава желанието си да отмени санкциите, насочени срещу Русия. Според „Вашингтон пост“, който цитира Жан-Люк Шафхаузер, бивш евродепутат от Фронта, а след това от „Национален сбор“, „всички западноевропейски правителства ще бъдат сменени“. Този ключов представител на партията на Марин льо Пен, който през 2014 г. е договорил от името на партията си получения заем от чешко-руска банка, е обвинен от вестника във връзки с представител на Кремъл във Франция.

Според вестника Жан-Люк Шафхаузер „отдава под наем етаж от резиденцията си“ в Страсбург на номер две в руското посолство във Франция – Иля Суботин, който е бил представител в Съвета на Европа до изгонването си през март 2022 г. Обикновено „търговско споразумение“ чрез агенция, уверява сдържано бившият евродепутат. Това не е първият случай, в който НС е заподозрян във връзки с режима на Владимир Путин. Или поне в препредаване на пропагандата на кремълския лидер. Няколко разследвания във Франция вече разкриха „опасните връзки“ между двата лагера.

В Африка Франция вече е била обект на клеветнически кампании, организирани директно от Русия. Обвиненията се повтарят след анексирането на Крим през 2014 г., след съмнителен референдум, определен от Марин льо Пен като „безспорен“, шест месеца преди да вземе заем от чешко-руската банка, който нейната партия най-накрая изплати през септември миналата година. Трикратната кандидатка за президент също така подхрани критиките, като се срещна с Владимир Путин в Кремъл през 2017 г., месец преди изборите. Неотдавна депутатът от НС Лоран Жакобели настоя в ефира на радио „Сюд“, че „няма връзка между Русия и „Национален сбор“. Той добави, че „крайната цел е мирът“ и че „Украйна трябва да възстанови своята независимост, суверенитет и граници“ чрез „дипломатически средства“.

 

 

Как НС промени позицията си по отношение на конфликта и Русия

Във вторник „Национален сбор“ осъди “ заговора“ след разследването на „Вашингтон пост“, в което го обвиняват в постоянни връзки с Москва с цел отслабване на подкрепата за Украйна. Въпреки това партията потвърди желанието си да се отменят санкциите, насочени срещу Русия.

Позицията на НС отдавна е благосклонна към Русия. Трябваше да изчакаме до февруари 2023 г., за да чуем един от ръководителите на партията, Жордан Бардела, да говори за признание за „колективна наивност“ пред амбициите на Владимир Путин. Няколко дни преди тези изявления пред в. „Л’Опинион“ именно Марин льо Пен участва във вечеря, организирана от председателя на Националната асамблея Яел Брон-Пиве по повод посещението на украинския ѝ колега в Париж. НС даде надежди.

 

 

Марин льо Пен призна „агресията“ на Путин

Марин льо Пен обаче отдавна не крие връзките си с Владимир Путин, който я посрещна в Кремъл през 2017 г. Няколко седмици по-рано лидерът на НС призна референдумите, одобряващи нахлуването на Русия в Крим през 2014 г., и осъди европейските санкции. Но пет години по-късно, по време на руското нахлуване в Украйна, НС трябваше да заеме позиция срещу този неудобен съюзник. Макар да признаваше „агресията“ на Владимир Путин, Марин льо Пен все още оспорваше санкциите, наложени от Европейския съюз през 2022 г.

С обявяването през последните дни на разследването на „Вашингтон пост“, в което НС е обвинен в постоянни връзки с Москва с цел отслабване на подкрепата за Украйна, критиките отново се възобновиха. „НС действително е рупор на Кремъл във Франция“ и „играе водеща роля в разпространението на пропагандата на Путин“, побърза да изтъкне президентската партия „Ренесанс“.

Осъждайки „конспирацията“, говорителят на НС Лоран Жакобели вкара и „макронистки елемент в езика“ по радио „Сюд“, като припомни „ясната позиция“ на партията си по отношение на войната в Украйна. „Ла Депеш дю Миди“ напомня, че Марин льо Пен осъди конфликта още през февруари 2022 г., но партията не подкрепя „помощта за нападателно въоръжаване“ на Украйна и се противопоставя на „безсмисленото ембарго“ и санкциите срещу Москва.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа