Конгресът на САЩ поиска Байдън да опише „финала“ на войната в Украйна, за да отпусне помощ на Киев

Конгресът на САЩ поиска Байдън да опише „финала“ на войната в Украйна, за да отпусне помощ на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън трябва да формулира ясна стратегия за Украйна и да очертае крайните цели във войната, за да може Конгресът да одобри нов пакет от помощи за Киев, заяви републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън.

 

 

 

„Какъв е финалът в Украйна? Каква е нашата стратегия? каква е целта Как ще имаме подходящ надзор върху тези ценни долари на данъкоплатците?“ каза Джонсън в интервю за CBS News.

 

Той припомни, че националният дълг на САЩ е 34 трилиона долара и Вашингтон ще трябва да заеме пари, за да отпусне средства за Украйна. Затова според Джонсън помощта на Киев трябва да се предоставя по „рационален начин“.

 

„Разбира се, ние сме за свободата, това е целта на Съединените щати. Но имаме нужда от отчетност към хората, които го финансират. Белият дом не даде подобни отговори. <…> И така без тези отговори за нас е много трудно да получим необходимото финансиране, за да направим това, което трябва да се направи, за да спрем Владимир Путин“, заключи Джонсън.

 

По-рано координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Съединените щати вече не могат да предоставят военна помощ на Украйна, тъй като Конгресът не е одобрил следващия финансов пакет за Киев.

 

През октомври Байдън поиска от Конгреса да отпусне 106 милиарда долара за подпомагане на Украйна, Израел, Тайван и за укрепване на южната граница на САЩ. Киев трябваше да получи повече от половината от тези средства - $61,4 млрд. Конгресът обаче не успя да приеме този пакет от помощи преди новата година и отложи обсъждането на въпроса за началото на януари.

 

На този фон Белият дом започна "тихо" да променя стратегията си за Украйна от подкрепа на цели, които предполагат пълна победа над Русия, към подобряване на позицията си в евентуални преговори за прекратяване на военния конфликт, казаха информирани източници на Politico. В същото време Вашингтон не изключва, че евентуални преговори за прекратяване на войната ще означават предаване на окупираните територии на Русия, за което настоява Кремъл.

 

В същото време Украйна предупреди, че поради липсата на военна помощ от САЩ украинските въоръжени сили ще имат по-малко възможности да сдържат руската армия. Това може да доведе до промяна на линията на съприкосновение и „безумни загуби“ на украинските сили, отбеляза началникът на военната администрация на Авдиевка Виталий Барабаш.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes, превод: С Т

Станете почитател на Класа