Китай налага санкции на пет американски компании заради продажбата на оръжие на Тайван

Китай налага санкции на пет американски компании заради продажбата на оръжие на Тайван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.01.2024
  • Share:

Китайските власти ще наложат ответни санкции срещу пет американски компании във връзка с доставките на оръжия от САЩ за тайванската администрация и ограниченията на Вашингтон за китайски предприятия и физически лица.

Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

„Съединените щати открито нарушават принципа на „единен Китай“, като продават оръжия на китайския регион Тайван и под различни предлози въвеждат незаконни едностранни санкции срещу китайски предприятия и физически лица, се казва в изявление, публикувано в уебсайта на китайското външно министерство. - В отговор на горните сериозни нарушения от американската страна, в съответствие със Закона на Китайската народна република за противодействие на чуждестранните санкции, Китай реши да наложи санкции срещу BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions"

Както уточни китайското външно министерство, наложените санкции предвиждат замразяване на активи, включително недвижими имоти на тези компании на китайска територия. „Забранено е на организациите и лицата да влизат в сделки с тях, да си сътрудничат или да осъществяват други видове взаимодействие“, се подчертава в изявлението.

Отбелязва се, че с действията си Съединените щати подкопават суверенитета, нарушават интересите на сигурността на Китай, законните права на китайски предприятия и физически лица и „причиняват сериозна вреда на мира и стабилността в Тайванския проток“.

„Китайското правителство е твърдо решено да защитава суверенитета, сигурността и териториалната цялост на своята страна, законните права и интереси на китайските предприятия и граждани. Ние настояваме американската страна да се придържа към принципа „един Китай“ и разпоредбите на трите съвместни комюникета между Китай и Съединените щати, да спазва международното право и основните норми на международните отношения, а също така да спре въоръжаването на Тайван и прилагането на незаконни едностранни санкции срещу КНР.

Военнотехническото сътрудничество на Вашингтон с Тайпе предизвиква безпокойство в Пекин. Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но според позицията, поддържана от повечето страни, включително Русия, се счита за една от китайските провинции. Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Признавайки политиката на „единен Китай“, Съединените щати продължават да поддържат контакти с администрацията на Тайпе и снабдяват острова с оръжие, допълва ТАСС.

 

Станете почитател на Класа