Русия "атакува Украйна с доставени от Северна Корея балистични ракети"

Русия "атакува Украйна с доставени от Северна Корея балистични ракети"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.01.2024
  • Share:

Белият дом казва, че Москва вероятно ще достави на Пхенян модерни технологии в замяна

 

 

Русия е започнала да използва балистични ракети, доставени от Северна Корея, за да атакува Украйна, съобщи Белият дом.

 

Вашингтон също така твърди, че Русия преговаря с Иран за закупуване на балистични ракети с малък обсег. Оценката на американското разузнаване е, че иранските ракети все още не са пристигнали в Русия, но сделката в крайна сметка ще бъде сключена.

 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза в четвъртък, че Русия е изстреляла севернокорейска балистична ракета по Украйна на 30 декември, но тя е паднала в открито поле. Кърби обаче каза, че руските сили са изстреляли още такива ракети като част от голям залп на 2 януари и тяхното въздействие все още не е оценено.

 

A burning building is seen in Podilskyi district after a Russian missile attack in Kyiv, Ukraine

Горяща сграда се вижда в Подилски район Киев след руска ракетна атака в Украйна. Не е известно какъв тип ракета е била изстреляна, но САЩ казват, че Русия е започнала да използва балистични ракети, доставени от Северна Корея. Снимка: Global Images Ukraine/Getty Images

 

„Поради отчасти нашите санкции и контрол върху износа, Русия става все по-изолирана на световната сцена и те са принудени да търсят военна техника от държави с подобно мислене. Както предупреждавахме публично, една от тези държави е Северна Корея“, каза Кърби пред репортери в Белия дом, добавяйки, че това е „значителна и обезпокоителна ескалация“ в подкрепата на Пхенян за Москва.

 

Кърби каза, че обхватът на севернокорейските ракети е 900 км (560 мили) и че в замяна на оръжията Русия се очаква да достави изтребители, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване за производство на балистични ракети и други модерни технологии .

 

„Това би имало загрижени последици за сигурността на Корейския полуостров и Индо-тихоокеанския регион“, каза той.

 

Кърби добави, че Иран вече е демонстрирал способностите си за балистични ракети от близък обсег на руски военни служители, въпреки че досега не са открити доставки на такива ракети за Русия.

 

„Съединените щати са загрижени, че руските преговори за придобиване на балистични ракети с близък обсег от Иран активно напредват“, каза той, завършвайки: „Ние оценяваме, че Русия възнамерява да закупи ракетни системи от Иран“.

 

В отговор Кърби каза, че САЩ ще наложат санкции на онези, които участват в улесняването на трансфера на оръжия, и ще отнесат въпроса за търговията с оръжия на Русия със Северна Корея в ООН като нарушение на международното оръжейно ембарго.

 

Той твърди, че придобиването на чуждестранно оръжие от Москва трябва да послужи като напомняне на Конгреса за цената на неуспеха й да приеме пакета за доставки на оръжия за Украйна преди Коледа.

 

„Русия разчита на своите приятели, за да може да възстанови военните си запаси и да даде възможност за война срещу Украйна“, каза Кърби. „Иран и [Северна Корея] са до Русия. Украинците заслужават да знаят, че американският народ и това правителство ще продължат да стоят с тях.

 

„Така че е изключително важно Конгресът да посрещне този момент и да отговори, като предостави на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити. Сега е моментът Конгресът да действа.

 

 

 

 

Източник: guardian; превод: СТ

 

 

Станете почитател на Класа