Германия: Обвиниха 27 души в крайнодесен заговор за сваляне на правителството

Германия: Обвиниха 27 души в крайнодесен заговор за сваляне на правителството
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

Германските прокурори повдигнаха обвинения в тероризъм срещу 27 души, включително самозван принц и бивш крайнодесен депутат, във връзка с предполагаем заговор за сваляне на правителството, който излезе наяве с множество арести преди година.
Обвинителният акт срещу 10 заподозрени, включително най-известните фигури, беше повдигнат в понеделник в държавния съд във Франкфурт. Съгласно германската правна система съдът трябва да реши дали и кога делото ще бъде разгледано.
Девет от заподозрените, всички германски граждани, са обвинени в принадлежност към „терористична организация, основана през юли 2021 г. с цел насилствено премахване на съществуващия държавен ред в Германия. Обвиняемите вярват в конгломерат от конспиративни митове, включващи идеологията на Reichsbürger и QAnon, и са убедени, че Германия се управлява от така наречената „дълбока държава", се казва в изявление на федералните прокурори.
Привържениците на движението Reichsbürger (Гражданите на Райха) отхвърлят следвоенната конституция на Германия и призовават за сваляне на правителството, докато QAnon е глобална теория на конспирацията с корени в САЩ.
Деветимата заподозрени са обвинени и в "подготовка на държавна измяна". Те включват Хайнрих XIII принц Ройс, когото групата е планирала да постави като временен нов лидер на Германия; Биргит Малсак-Винкеман, съдия и бивш депутат от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия"; и пенсиониран парашутист.
Групата е планирала да щурмува сградата на парламента в Берлин и да арестува депутати, казаха прокурорите. Тя възнамерявала да преговаря за реда след преврата предимно с Русия, като един от съюзниците победители във Втората световна война.
Ройс се е опитал да се свърже с руски служители през 2022 г., за да спечели подкрепата на Русия за плана. Не е ясно как е отговорила Русия. Рускиня, идентифицирана само като Виталия Б, е обвинена в подкрепа на терористичната организация, като се твърди, че е установила контакт с руското консулство в Лайпциг и е придружила Ройс там
Други 17 предполагаеми членове на групата бяха обвинени отделно в съдилищата в Щутгарт и Мюнхен,
Длъжностни лица многократно са предупреждавали, че крайнодесните екстремисти представляват най-голямата заплаха за вътрешната сигурност на Германия. Тази заплаха беше подчертана от убийството на регионален политик и опита за нападение срещу синагога през 2019 г. Година по-късно крайнодесни екстремисти, участващи в протест срещу пандемичните ограничения в страната, се опитаха и не успяха да нахлуят в парламента.
В отделен случай, петима души бяха изправени пред съд през май за предполагаем заговор от група, наричаща себе си Обединени патриоти – която според прокурорите също е свързана с Reichsbürger – за извършване на крайнодесен преврат и отвличане на министъра на здравеопазването на Германия.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа