Конституционните основи на Русия ще останат непокътнати

Конституционните основи на Русия ще останат непокътнати
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

За промяна на държавното устройство на Русия в този момент не може да става дума, каза председателят на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко в интервю за генералния директор на ТАСС, Андрей Кондрашов.
„Не мисля, че ще бъде възможно да се обсъждат промени в нашата държавна система в обозримо бъдеще", посочи говорителят на сената, попитана дали е възможно да се спекулира за приемането на различна форма на управление. Тя отбеляза „Една от основните разпоредби на руската конституция от 1993 г., която определя страната като федерация, се е оказала единственият възможен и правилен вариант".
Председателят на горната камара подчерта „Съветът на федерацията е особено важен държавен орган за федералната система, тъй като представлява регионите на страната. Ние защитаваме интересите на регионите, както се изразяваме. Поддържаме връзка с кабинета и Държавната дума (долната камара – ТАСС), за да сме сигурни, че нито един закон не нарушава правата и правомощията на регионите, не влошава техните бюджетна подкрепа, не намалява нивото на социалните грижи и така нататък", каза тя.
"Нашата конституция определя уникалните правомощия, които има само Съветът на федерацията. Ние се стремим да вършим работата си добросъвестно, така че всички наши закони да са в съответствие с интересите на народа", подчерта председателят на Съвета на федерацията.
„Приемането на Конституцията на Русия на 12 декември 1993 г. беше крайъгълен камък в историята на страната, тъй като основният закон стана солидна основа за усилията за запазване целостта на страната и осигуряване на нейното развитие", добави Матвиенко.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа