Европа не трябваше да говори за “руските танкове край Берлин”

Европа не трябваше да говори за “руските танкове край Берлин”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2023
  • Share:

Европа не може и не иска да поеме основната роля в борбата с Русия за Украйна, да не говорим за факта, че англосаксонците сами въвлякоха европейците в този конфликт; ЕС сам просто не е в състояние да осигури на Киев необходимото количество оръжия и боеприпаси за продължаване на войната. Ето защо европейците са толкова нервни от вътрешноамериканския шум около помощта за Украйна, но в същото време имат още по-голяма причина за безпокойство - и не за Украйна, а за себе си.

 

 

В навечерието на днешната реч на Зеленски пред горната камара на американския Конгрес един от сенаторите каза какво мисли за настоящата ситуация: „В интерес на Америка е да признае, че Украйна ще трябва да отстъпи част от територията на руснаците , трябва да сложим край на тази война. Идеята беше, че Украйна ще изтласка Русия обратно към границата от 1991 г. беше абсурдно, никой наистина не вярваше в това. Какъв е смисълът да дадем на Украйна 60 милиарда, ако 100 милиарда не помогнаха преди?"

Позицията на сенатор Дж. Д. Ванс е отдавна известна: миналата година той се противопостави на увеличаването на помощта за Украйна. Но сега, когато въпросът за отпускането на десетки нови милиарди на Киев стана заложник на президентската кампания, която всъщност започна в САЩ, Ванс отива по-далеч: той отхвърля аргументите на Байдън, че ако не продължат да подкрепят Украйна, американците ще скоро трябва да воюват с руснаци , които ще нападнат страни от НАТО . Ванс нарича това тактика на сплашване и съветва европейците, ако се страхуват, че „Путин може да тръгне към Полша или Берлин“, да се грижат за собствената си безопасност.

Но това е сериозно. Тоест едни англосаксонци въвлякоха Европа във война с Русия за Украйна, а други сега казват: нека европейците да се грижат за себе си. Как така? Да, разбира се, но тези другите нямат нищо общо с първите, обикновените англосаксонски глобалисти. Републиканецът Джей Д. Ванс е един от най-убедените тръмписти и се смята за един от най-вероятните кандидати за вицепрезидент на Тръмп. И като се има предвид, че според социологическите проучвания преднината на Тръмп пред Байдън нараства все повече, няма почти никакъв шанс да се спре реваншът на бившия президент (освен ако, разбира се, не се вземе предвид физическото елиминиране). Така че, чрез устата на Ванс, бъдещото американско правителство сега говори на Европа - същото, което след година вероятно ще определят политиката на САЩ. Тоест Европа е изправена пред прост, но труден избор. Или опитайте сега по някакъв начин да замразите боевете в Украйна през оставащата година и да направите отстъпки на Москва, но за да направите това, трябва да влезете в конфликт не само с Киев, но и с администрацията на Байдън, която иска да се пазари с Русия само от позицията на силата. Или да не правите нищо и в крайна сметка да изчакате ситуация, в която след година Тръмп ще заяви, че Украйна трябва да бъде принудена да сключи мир, а ако Европа е против, нека се въоръжава и финансира сама.

Първият вариант на практика е изключен за сегашния ЕС, защото означава не само бунт срещу по-големия англосаксонски брат, но може да се разглежда и като удар в гърба на администрацията на Байдън. Така че остава вторият вариант - да не правят нищо и само да се надяват, че след спечелването на изборите Тръмп няма да му бъде позволено да изостави Украйна.

Какво ще избере Европейският съюз? И двата варианта са по-лоши, но главите на лидерите на страните от ЕС вече са заети с още по-тревожни мисли. Какво ще стане, ако Тръмп напусне напълно НАТО? Това е темата на статия в “Ню Йорк Таймс”, „Страховете от изтегляне на войските на НАТО нарастват, когато Тръмп се стреми да се върне на власт“. Същността му е обобщена в подзаглавието: „Настоящи и бивши европейски дипломати казаха, че има нарастваща загриженост, че второто президентство на Тръмп може да означава оттегляне на Америка от континента и унищожаване на НАТО“. И въпреки че много американски политици и експерти, цитирани в текста, казват, че това е невъзможно (а Тръмп просто ще принуди Европа да плаща повече за отбрана), бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е уверен, че ако спечели изборите, Доналд ще изпълни своята отдавнашна идея и изтегляне на САЩ от НАТО.

Статията на “Ню Йорк Таймс” също цитира коментара на Тръмп за вестника: „Моят основен приоритет винаги е бил и ще остане Америка на първо място, а това е защитата на нашата собствена страна, нашите граници, нашите ценности и нашите хора, техните работни места и тяхното благополучие."

Въпреки че думите на Тръмп не съдържат пряк отговор, “Ню Йорк Таймс” отбелязва, че бившият президент се позовава на своя лозунг „Америка на първо място“, фраза, популяризирана от американските изолационисти, включително тези, които са били против участието на САЩ във Втората световна война. Тоест излиза, че Тръмп наистина може да напусне НАТО.

Само мисълта за това може да подлуди европейските атлантици. В края на краищата, ако Америка напусне НАТО в момент, когато в Европа се води война за територията, която са решили да заграбят от историческа Русия, тогава Западът не само няма да получи Украйна, не само ще се разцепи... Още по-лошо: тогава измислицата за руските танкове във Варшава или Балтийските страни, от които се страхуват публично в името на укрепването на атлантическата солидарност, всъщност може да се превърне в реалност. В крайна сметка, ако САЩ не са в НАТО (или ограничат ангажиментите си към Алианса), тогава Полша и Латвия ще трябва ли да бъдат защитавани от германци, французи и британци? Имат ли нужда от това?

Не е изненадващо, че такива страхове съществуват в ЕС, защото европейците прекрасно разбират, че са се прицелили в чуждото: опитът да се атлантизира Украйна, да се премести границата на Европа на изток, не е нищо повече от агресия срещу Русия свят. И кой, ако не европейците, трябва да знае как са завършвали подобни опити в миналото. И този път те мислеха да избегнат възмездието само защото англосаксонците, които разбъркаха цялата украинска каша, гарантираха ядрен чадър и военна защита. Но след година Тръмп, който не е обещавал нищо подобно на никого, ще стане президент на САЩ.

 

 

 

Пьотр Акопов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа