ООН призна масовите изтезания на руснаци в Украйна – член на СПЧ Брод

ООН призна масовите изтезания на руснаци в Украйна – член на СПЧ Брод
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2023
  • Share:

ООН признава фактите за масови изтезания в Украйна срещу руснаци, докато украинските власти игнорират дори публичната демонстрация на изтезания или убийства на руски затворници. Това заяви Александър Брод, член на Съвета по правата на човека към президента на Руската Федерация.

 

 

Александър Брод в доклад, представен на кръгла маса в международния мултимедиен пресцентър „Русия днес“, заяви, че представителите на ООН също признават фактите за масови изтезания срещу руски военнопленни.

„Около половината руски военнопленници, интервюирани от ООН, казаха, че са били подложени на мъчения и жестоко отношение. Това заяви ръководителят на Офиса на Върховния комисар на ООН Фолкер Тюрк“, каза Брод.

ООН призна масовите изтезания на руснаци в Украйна – член на СПЧ Брод

Жертвите на мъчения разказаха, че са били подлагани изтезанбия с използването на ножове, електрошок, побои с пушки, а също така са били лишавани от сън- много мъчително изтезание.

„Досега украинските власти никога не са наказвали онези, които дори публично са демонстрирали изтезания или убийства на руски военнопленни“, отбеляза Брод.

Членът на СПЧ добави, че преследването по религиозни причини се е увеличило значително в Украйна през 2023 г. В момента религиозните репресии са довели до арести, задържания и насилие срещу духовници и енориаши.

Припомняме, че в Украйна продължава кампания за дискриминация на привържениците на каноничното православие. По-рано украински съд осъди клирик на Украинската православна църква на 15 години затвор за предполагаемо сътрудничество с руската страна.

A.Z

Станете почитател на Класа