Англия подкрепи спирането на дълбоководния добив

Англия подкрепи спирането на дълбоководния добив
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2023
  • Share:

Карън Маквей
Великобритания подкрепи мораториума върху комерсиалния дълбоководен добив след критики от страна на учени, депутати и еколози относно предишната й позиция в подкрепа на нововъзникващата индустрия. Правителството на Обединеното кралство обяви, че ще подкрепи временно спиране на подкрепа или спонсориране на всякакви лицензи за експлоатация за добив на метали от морското дъно, докато не бъдат налични достатъчно научни доказателства, за да се разбере въздействието върху екосистемите.
Миналия месец десетки учени предупредиха министър-председателя Риши Сунак, че разрешаването на промишлена експлоатация на морското дъно може да има сериозни последици както за морския живот, така и за способността на океана – един от най-големите поглъщатели на въглерод на планетата – да абсорбира въглероден двуокис.
Досега Обединеното кралство не подкрепяше мораториума. Промяната на мнението й я поставя в нарастващ списък от най-малко 20 държави, включително Бразилия, Франция, Германия, Швеция и Канада, призоваващи за спиране на подкрепата за лицензите за проучване, поне докато екологичните ефекти от експлоатацията на морското дъно не бъдат разбрани по-добре. Дори производители на автомобили като BMW и Volvo, както и производителят на автомобилни батерии Samsung, обещаха да не използват дълбоководни минерали в превозните средства.
В понеделник министърът на околната среда, Терез Кофи, каза, че ще бъде стартирана базирана в Обединеното кралство мрежа за екологични науки за дълбоководния добив, която да събере данни и да помогне за попълване на празнини в доказателствата за въздействието на добива върху околната среда. Тя ще използва своя научен опит, за да „разбере напълно въздействието на дълбоководния добив върху ценните екосистеми и междувременно няма да подкрепяме или спонсорираме никакви лицензи за експлоатация", каза Кофи.
През юли Лейбъристката партия призова правителството да подкрепи разпространяващите се призиви за предпазна пауза в дълбоководния добив „освен ако и докато" няма ясни научни доказателства, че това може да се направи безопасно и с нови разпоредби за защита на морската среда.
Понеделник беляза и началото на нови преговори в Международния орган по морското дъно (ISA), квазиорган на ООН, натоварен с регулирането на индустрията в международни води. Той се събра през юли, но не беше постигнато решение дали да се разреши производството да продължи. Страните членки обаче се съгласиха да обсъдят мораториума.
Правителството на Обединеното кралство притежава два лиценза за проучване за извличане на метали от дъното на Тихия океан. Тя е сред 14 държави, спонсориращи договори за проучване или проучване – единственият вид, разрешен досега – от компании, които възнамеряват да копаят в дълбокото море. Другите са Китай, Русия, Южна Корея, Индия, Франция, Полша, Бразилия, Япония, Ямайка, Белгия, Науру, Тонга и Кирибати.
Минните компании твърдят, че добиването на минерали, включително мед, никел и кобалт, от океана вместо от земята е по-евтино и по-малко вредно за околната среда.
Учени и екологични групи възразяват, че по-малко от 1% от дълбоките морета в света са проучени и предупреждават, че дълбоководният добив може да отприщи шум, светлина и задушаващи прашни бури. През юни Консултативният съвет на научните академии на Европейските академии предупреди за „ужасни последици за морските екосистеми, ако дълбоководният добив продължи". Учените също изразиха загриженост относно разливи на горива и други химикали, използвани в минния процес.
„Дълбоководният добив представлява екзистенциална заплаха за някои от най-уязвимите, най-малко проучени местообитания на планетата. Жизненоважно е да упражняваме принципа на предпазливостта и да намерим начини за производство на минерали, необходими за прехода към нетно нула, така че да не причиняваме катастрофално и постоянно унищожаване на крехкото океанско биоразнообразие", каза Клеър Брук, главен изпълнителен директор на природозащитната организация Blue Marine Foundation.
Фиона Никълс, борец за океаните в Грийнпийс в Обединеното кралство, каза: „Промяната на мнението на правителството на Обединеното кралство относно дълбоководния добив показва, че вълната се обръща срещу тази разрушителна индустрия".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа