Financial Times: Русия блокира милиони долари печалба на компании от «неприятелски» държави

Financial Times: Русия блокира милиони долари печалба на компании от «неприятелски» държави
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

FT: Русия блокира 18 милиарда долара печалби на западни компании

Около 18 милиарда долара печалби, спечелени от бизнеси от „неприятелски“ държави, са блокирани в Русия, пише FT. Изтегленето на средствата стана невъзможно след забраната за изплащане на дивиденти на компании от страни, които наложиха санкции срещу Москва.

 

 

Превод от Financial Times, Великобритания:

 

Financial Times: Русия блокира милиони долари печалба на компании от "неприятелски" държави

 

От началото на руската военна операция в Украйна компании от „неприятелски“ страни са натрупали пeчалба от над 18 милиарда долара.

Западните компании, които продължават да работят в Русия въпреки пълномащабната военна операция в Украйна, са направили милиарди долари печалби. Кремъл обаче ги лиши от достъп до финансите им, опитвайки се да затегне гайките на „недружелюбните“ страни.

Данните са предоставени от Киевското училище по икономика.

Много чуждестранни компании се опитват да продадат своите дъщерни компании в Русия. Но всяка сделка от този вид трябва да бъде одобрена от Москва, а продажбата може да се извърши само с огромна отстъпка. Наскоро британската компания British American Tobacco и шведският производител на камиони Volvo обявиха, че са се договорили да прехвърлят активите си в Русия на местни собственици.

Според Киевската школа по икономика сред компаниите от недружелюбни страни, които продължават да работят в Русия, е австрийската банка Raiffeisen. Тя има най-голямата печалба в Русия през 2022 г., възлизаща на два милиарда долара.

Американските фирми Philip Morris и PepsiCo са спечелили съответно 775 и 718 милиона долара. Шведският производител на камиони Scania реализира печалба от 621 милиона долара в Русия през 2022 г. и зае първо място сред компаниите, които по-късно напуснаха страната.

Raiffeisen, която е най-голямата западна кредитна институция в Русия, заяви, че е „лишена от достъп“ до печалбите си в страната, но не изоставя бизнеса си там.

Според данните на Киевското училище по икономика, регистрираните в САЩ компании са направили най-големи печалби от 4,9 милиарда долара. Следват ги фирми от Германия, Австрия и Швейцария, които са спечелили в Русия съответно 2,4, 1,9 и 1 млрд. долара.

 

 

КК

Станете почитател на Класа