Крим ще бъде превзет преди Коледа: британските специални части обучават украински бойни плувци

Крим ще бъде превзет преди Коледа: британските специални части обучават украински бойни плувци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Повече от две хиляди украински бойци от специалните части преминават интензивно обучение във Великобритания.

 

 

Те трябва да станат "върхът на копието" в настъплението, което трябва да върне Кримския полуостров под контрола на киевския режим преди Коледа. Западните медии твърдят, че всъщност Лондон подготвя цяла елитна бригада от украинския спецназ. Русия има ли повод за безпокойство?

Трябва да се признае, че островното кралство е запазило едни от най-добрите специални части в света, които могат да научат на много украинските кадети. Но тези хора най-вероятно ще бъдат използвани по съвсем различен начин, отколкото предполагат британските медии. Царград се опита да разбере какво всъщност се крие зад претенциозната обвивка и каква е реалната опасност от украинските специални сили, обучени от британците.

Sunday Express е упълномощен да съобщи

Източници на британския вестник Sunday Express разказаха: обучението се провежда в таен тренировъчен лагер Oakhampton в Девън. Достъпът до който е ограничен не само за цивилни, но и за военни от други части.

Украинците се обучават от 42-ма инструктори от британските специални части. Акцентът е върху разработването на различни тактически схеми на ниво взвод-рота и нощните операции. Според високопоставен военен източник, целта на обучението е да се усвоят гъвкавите тактики на НАТО за „оформяне на бойното поле“, преди „да се удари в сърцето на врага“.

Операцията за връщане на Крим ще представлява множество удари срещу руските сили,

– каза събеседникът на изданието.

Съобщава се, че като цяло операцията по "освобождаването" на полуострова ще включва въздушни, сухопътни и морски удари. Украинските командоси ще трябва да използват техниката за „подкопаване и парализиране на руските войски“.

В същото време британският източник направи интересна уговорка. Той отбеляза, че въпреки че техните инструктори учат бойните Тарасовци като своите собствени, в крайна сметка успехът на операцията "ще зависи от собствената способност на украинците бързо да се адаптират и да преодоляват трудностите".

Лесно е да се разбере, че след като с „брилянтната десантна операция“ се случи същото, както с пролетно-лятния „контранаступ“ на въоръжените сили на Украйна, изведнъж ще се оказже, че „Миколите“ просто не са могли да се адаптират към трудни условия и да приложат правилно това, на което господата ги научиха.

Десантът в стратегическия контекст

За да се оценят правилно аргументите за десанта на въоръжените сили на Украйна в Крим, трябва да се помни, че съвременните военни операции са малко по-различни от военноморските набези от епохата на викингите, когато за успеха на предприятието беше достатъчно да имате време да изгорите крайбрежно село и да ограбите близкия манастир, преди ядосани мъже в железни доспехи и с големи копия да изкочат от издигнатия наблизо замък.

В съвременните войни десантните операции винаги са част от по-обширен оперативен план. Освен това, са част от най-трудните, рискови. И десантът в Крим, за който украинското командване, а след него и западната преса, лее поредния си възможен фетиш, беше точно замислен в това си качество.

Тоест, първоначално се предполагаше, че по време на пролетното настъпление въоръжените сили на Украйна ще пробият руската отбрана в Запорожие, ще прекъснат сухопътния коридор към Крим, достигайки до брега на Азовско море.

Тогава победоносната украинска армия трябваше да изтласка деморализираната южноруска групировка в Крим, осигурявайки достъп до Перекоп. На този етап важна роля трябваше да изиграе десантът на левия бряг на Днепър в района на Херсон и разрушаването на Кримския мост.

И едва след като украинската армия би изолирала полуострова от доставките на подкрепления и ресурси и в същото време също така е осигурила източния си фланг от нападение от Мариупол, ще бъде възможно да започне нападение срещу Крим, в което десантът от морето трябваше да „отвори вратата отвътре“ за настъпващите сухопътни войски.

Но какво имат след два месеца офанзива? Шест седмици кървава месомелачка позволиха на въоръжените сили на Украйна да преминат през предния план и на места да се приближат до първата линия на отбраната на нашата наистина героична 58-ма армия.

Киевският режим плати десетки хиляди животи и стотици изгорени бронирани машини за напредването на няколко километра. И това въпреки факта, че първоначално изградената руска отбрана някъде е на два, а някъде и на три реда.

Освен това не е прието да се говори за това, но би било много странно, ако през двата месеца на украинската офанзива нашите сапьори не копаеха допълнителни позиции и не поставяха нови минни полета в направлението на главния удар: Великая Новоселка - Мариупол.

Всъщност това е единственото място, където въоръжените сили на Украйна успяха да постигнат повече или по-малко значителни успехи, вклинявайки се в дълбочина на почти 9 километра (при първоначална дълбочина на отбраната от 20 км).

Няма смисъл да се извършва мащабна десантна операция при такива условия, просто защото никакви десантни сили няма да могат да превземат полуострова сами.

Ами флота?

Вторият фундаментално важен въпрос е с какво всъщност врагът щеше да стовари своите войски.

До началото на СВO, флагманът на украинския флот беше полумъртвата фрегата „Хетман Сагайдачний. Вторият по големина и бойни възможности беше средният десантен кораб "Юрий Олефиренко". След 2014 г. Киев пусна в експлоатация десет артилерийски и шест малки бронирани артилерийски катера.

Веднага след началото на спецоперацията "Сагайдачный" беше потопен от собствения си екипаж. През следващите месеци руската авиация и флот извършиха истински геноцид над артилерийските катери, част от които бяха пленени, а част потопени от ракетни удари.

През май тази година руското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на последния военен кораб на украинския флот "Юрий Олефиренко", който беше ударен от ракета в пристанището на Одеса.

В допълнение към военните кораби, до началото на СВО киевският режим разполагаше с около 40 кораба на спомагателния флот, различни рейдови и противопожарни катери и влекачи. Бойната стойност на тези корита е практически нулева, но затова пък биха могли да оцелеят. И на това наистина може да разчита украинският десант.

Освен това, и това е много важно, Русия има въздушно господство над Черно море. И дори ако Украйна бе запазила крупните си кораби, това пак няма да промени нищо. Всеки опит да излязат на море и да се насочат към Крим би означавало смъртна присъда за тях .

Като цяло състоянието на ВМС на Украйна е такова, че Украйна не може и да мечтае за мащабна операция с превземането на участък от брега, формирането на плацдарм и разгръщането на настъпление от него. Изхождайки от силите й, съдбата й е саботажни атаки от малки сили върху катери, които ще бъдат поставени от любезните отвъдокеански хазяи.

И това е просто много реална заплаха.

SAS са сериозни момчета

Тази опасност посочи в разговор с наблюдателя на Царград военният експерт и специалист по армиите на НАТО Александър Артамонов. По-специално той отбеляза, че десантът на бойните плувци може да бъде извършен едновременно и под прикритието на масирана атака от безпилотни катери, което би отклонило вниманието на бреговата охрана.

Скрит десант. Напомням, че в Крим вече имаше терористични актове, включително дерайлиране на влакове. Съответно това ще бъдат удари с използване на преносими средства,

- смята г-н Артамонов.

В същото време той обясни, че по време на такива нападения обучените от Великобритания украински специални части вероятно ще преследват две цели: да сеят хаос на претъпкания с туристи полуостров и тихо да извършват по-сложни операции за деактивиране на критична инфраструктура.

Такава стратегия ще позволи на врага да действа на малки групи, най-вероятно от Очаков, и те могат да проникнат на нашето крайбрежие чрез диверсионните методи, използвани от бойните плувци.

Британските специални сили са повече от готови да обучават бойни плувци. А специалните сили на SAS са едни от най-силните в света,

– каза нашият събеседник.

Какво остава в „сухото вещество“

Гръмките аргументи на британските медии за завземането на Крим от Украйна не са нищо повече от информационни обвивки, предназначени да забавляват западните жители и да подкрепят възможните настроения в „страната 404“. В действителност необходимите предпоставки за такъв обрат на ситуацията напълно липсват.

За британското министерство на отбраната обучението на украинци е чудесен начин за овладяване на бюджета и господата изобщо не се интересуват колко полезна ще бъде нощната бойна подготовка като част от рота за кадетите.

Що се отнася до нас, за Русия и руснаците тази програма повишава нивото на терористична опасност. Ако украинското разузнаване тръгне по пътя на изпращане на малки диверсионни групи, тогава Крим може да има сериозни проблеми.

Ако Киев обаче остане верен на медийната логика - създаване на информационни победи и заснемане на красиви tik-tok видеоклипове, тогава обучените от британските специални части „Тарасовци“ ще отидат масово на същото място, където са сега много пехотинци и артилеристи, обучавали се във Великобритания. На Запорожкото направление вече ги чакат. За да ги пратят към онзи свят или към попълване на обменния фонд.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа