Арабската лига отказа да вземе страна в конфликта в Украйна

Арабската лига отказа да вземе страна в конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.11.2022
  • Share:

Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във войната в Украйна и призоваха за политическо решение на конфликта, който засегна икономиките на държавите от организацията, съобщава БТА.

 

 

Лидерите на арабските държави изразиха "ангажимент към принципите на необвързването и обща арабска позиция за войната в Украйна, основана на отказ от използване на сила", се казва в заключителната декларация на срещата.

Едно политическо решение на кризата трябва да съответства на Устава на ООН и да отчита "опасенията в сферата на сигурността" на всички засегнати страни, пише още в текста.

Няколко арабски страни казаха, че могат да играят посредническа роля във войната, по всяка вероятност в опит да запазят добри отношения с Москва.

Почти всички арабски държави обаче гласуваха миналия месец в подкрепа на резолюция на Общото събрание на ООН, осъждаща анексията от Русия на четири украински региона.

В послание към двудневния форум руският президент Владимир Путин каза вчера, че страната му иска "да развие по-нататъшно всеобхватно сътрудничество с Арабската лига и всички нейни държави членки за укрепване на регионалната и глобалната сигурност".

Срещата на върха в Алжир се проведе на фона на енергийна и продоволствена криза, причинени от войната в Украйна.

Египет, който е арабската страна с най-голямо население - над 100 милиона души, е световен вносител номер едно на пшеница. Той неотдавна преживя повишение на цените на храните, което се обяснява с проблеми с вноса, причинени от войната, посочва ДПА.

Станете почитател на Класа