ООН: Нова Операция за безопасно преминаване в Мариупол

ООН: Нова Операция за безопасно преминаване в Мариупол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.05.2022
  • Share:

Организацията на обединените нации каза, че се провежда нова операция за безопасно преминаване в и около бомбардирания град Мариупол в южната част на Украйна, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш казва, че е в ход трета операция за евакуиране на цивилни от стоманодобивния завод Азовстал. А хуманитарният говорител Савиано Абреу каза пред АП, че ООН работи в координация със страните в конфликта и Международния комитет на Червения кръст и ще сподели повече информация, когато ситуацията позволява.


Руският президент Владимир Путин е имал съществен обмен на мнения в телефонен разговор с израелския премиер Нафтали Бенет, съобщи пресцентърът на Кремъл. „Специално внимание беше обърнато на хуманитарните аспекти, включително евакуацията на цивилни, държани в плен от националистически екстремисти в завод Азовстал, извършена в сътрудничество с ООН и Международния комитет на Червения кръст", съобщиха от пресцентъра.


Кремъл добави, че „руските сили все още са готови да осигурят безопасно излизане на цивилните. Що се отнася до бойците, които остават в Азовстал, властите в Киев трябва да им наредят да сложат оръжията си", подчертаха от пресцентъра.


По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че макар руските сили да не нападат завода, те потискат опитите на бойците да достигнат до огневи позиции.


Подобни съвместни усилия за евакуация изкараха 101 цивилни от централата през уикенда. Беше съобщено, че нов конвой на ООН е на път към стоманодобивния завод Азовстал, за да се опита да евакуира цивилни.

Станете почитател на Класа