Си Дзинпин атакува „съмняващите се“ в политиката на Китай за нулев Covid

Си Дзинпин атакува „съмняващите се“ в политиката на Китай за нулев Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.05.2022
  • Share:

Си Дзинпин в голяма реч потвърди, че няма намерение да се отклони от ангажимента на Китай за нулев Covid,, като също предупреди срещу всякаква критика или съмнение в политиката.


Обръщайки се към седемчленния постоянен комитет на Политбюро, най-висшият орган за вземане на решения в Китай, по-специално относно огнището в Шанхай, президентът каза, че отговорът на Китай е „научен и ефективен". Той заръча на служителите „неотклонно да се придържат към общата политика на динамичен нулев Covid. Спечелихме битката за защита на Ухан и със сигурност ще можем да спечелим битката за защита на Шанхай", каза той.


Китай е последната голяма икономика, която все още е ангажирана с политика на ограничаване и елиминиране на вируса, въпреки повишената трансмисивност на варианта Omicron. Той до голяма степен се придържа към мерките, прилагани по време на пандемията - блокиране, масови тестове и ограничения за движение.


Но едноседмичното блокиране в Шанхай предизвика сериозна криза с недостиг на храна и затруднения при доставките за 25 милиона жители, както и големи бизнес и икономически последици. Това също предизвика необичайно изливане на критики и протести, включително относно достойнствата на продължаването с целта за нулев Covid срещу Omicron.


Си изглежда изпрати послание към тези, които се колебаят: „Ние ще се борим решително срещу всички думи и дела, които се съмняват, изкривяват и отричат нашите политики за превенция на епидемията, с проблемите с неадекватно разбиране, неадекватна подготовка и неадекватна работа [и] решително преодоляване на идеите на презрение, безразличие и самооправдаване".


Анализ на речта от China Media Project казва, че тя трябва да се разглежда като „директна критика към неуточнени местни лидери на ККП, които поставят под съмнение политиките на центъра или които са били недостатъчно успешни в прилагането им".


Здравните експерти са съгласни с китайските власти, че нивата на ваксинация и бустер са твърде ниски, а здравните ресурси са твърде несравними в различните региони, за да може страната да рискува да се отвори.


В петък Китай съобщи за 4696 случая, включително 4269 в Шанхай и 70 в Пекин. Икономистите прогнозират влошаване на икономиката, ако блокирането в стил Шанхай продължи. Петдневният празник на Деня на труда, който приключи в четвъртък, отбеляза намаление на разходите за туризъм с 43% на годишна база. Пътуванията с влак са намалели с повече от 70%.


В столицата Пекин властите се противопоставиха на блокирането в целия град, като вместо това наложиха ограничения за движение и транспорт, спиране на дейността и местата за провеждане и блокиране на отделни жилищни комплекси. Те наредиха на хората от някои райони да работят от вкъщи и отново отвориха центрове за масова карантина и за настаняване на леки и асимптоматични случаи.

Станете почитател на Класа