Колекцията на Морозови се завърна от Франция

Колекцията на Морозови се завърна от Франция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.05.2022
  • Share:

Държавният Ермитаж е доволен от състоянието на експонатите си от колекцията на покровителите на руското изкуство Михаил и Иван Морозови, върнати в Русия след изложба във Франция. Те пристигнаха в Санкт Петербург и в момента с тях работят специалисти от Ермитажа и Руския музей, съобщиха официалните представители на тези музеи.


Ермитажът предостави 65 от своите експонати за обиколката във Франция, а Руският музей предостави два експоната.


„Първата реставрационна проверка показа, че състоянието на съхраненост на експонатите е добро", заяви в интервю генералният директор на Ермитажа Михаил Пиотровски. Видеото, предоставено от пресслужбата на музея, показва кутии с произведения на изкуството, доставени в сградата на Ермитажа на Дворцовия площад в Санкт Петербург.


„Държавният руски музей получи картините на Валентин Серов и Иля Машков от колекцията на Морозови, която се завърна от Франция. Произведенията на изкуството вече са в колекциите на музея", съобщи Алла Бережная, която оглавява пресслужбата на Руския музей.


Изложбата "Колекция Морозов. Икони на модерното изкуство" беше открита във Фондация Louis Vuitton на 21 септември 2021 г. с участието на френския президент Еманюел Макрон. В нея бяха представени 67 произведения от колекциите на Държавния музей за изящни изкуства Пушкин, 65 от Ермитажа, 33 от Третяковската галерия и две от Руския музей. Първоначално изложбата трябваше да приключи на 22 февруари 2022 г., но по-късно беше удължена до април.

Станете почитател на Класа