Руската ракета носител Рокот-М ще бъде изстреляна през 2024 г.

Руската ракета носител Рокот-М ще бъде изстреляна през 2024 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.05.2022
  • Share:

Първото изстрелване на ракета носител Рокот-М (Грохот) от космическия център Плесецк е планирано за 2024 г., каза Алексей Варочко, генерален директор на Космическия център Хруничев - разработчик на ракетата.


Варочко каза още, че първото изстрелване на модернизираната ракета носител „Рокот-М" с руска система за управление първоначално е било планирано за 2022 г. След подробен одит експертите са стигнали до заключението, че останалата част от оборудването на космическия носител трябва да бъде модернизирана също.


„Трябваше да решим някои въпроси и относно наземното оборудване. Взехме и редица решения по отношение на системата за управление, а именно - да изхвърлим сегашната остаряла система и да инсталираме модерното оборудване", каза Варочко.


През 2018 г. Космическият център Хруничев обяви, че извършва работа по създаването на ракета носител Рокот-2 с нова система за управление, която да замени украинското оборудване, инсталирано досега на ракетите носители Рокот.


Леката ракета носител Рокот е получена от междуконтиненталната балистична ракета RS-18 по програмата за преобразуване на военен хардуер в граждански продукти.


Първото изстрелване на ракета "Рокот" е извършено от космодрума Плесецк в Северна Русия през 2000 г. Като цяло Космическият център Хруничев е произвел и изстрелял над 30 ракети с украинската система за управление по проекта "Рокот".


Последното излитане на базовата ракета-носител „Рокот" се състоя от космодрума Плесецк на 27 декември 2019 г., когато тя достави в орбита комуникационни спътници „Гонец-М" и военен космически апарат.

Станете почитател на Класа