Русия спешно мобилизира Тихоокеанския флот

Русия спешно мобилизира Тихоокеанския флот
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

След като не успя да сломи Русия с напускането на McDonald’s, Западът е готов да премине към насилствена кражба на танкери и петрол. Но и Москва не спи: танкерите плават по моретата в радиомълчание. Този режим ще продължи, докато Тихоокеанският флот на Русия се подготви за ответен удар.

 

Позицията на Тихоокеанския флот на Руската федерация. Подземен флот. Част 1  - Становища - 2022

 

Превод от Military Watch Magazine, САЩ: 

 

На 19 април Тихоокеанският флот на ВМС на Русия започна военноморско учение, симулиращо защитата на петролни танкери от потенциални опити на Запада да ги завземе в морето.

 

Това идва на фона на нарастващите призиви на Запада за предприемане на стъпки за задържане на руски цивилни кораби, подобно на това, което беше направено по-рано с кораб в Ламанша само часове след началото на специална военна операция в Украйна.

 

Същото беше последвано от замразяване на руските активи в западните страни и изземване на активите на руски граждани, които се очаква в крайна сметка да бъдат присвоени от западните страни и никога да не се върнат на собствениците си.

 

Западните военноморски сили, особено американските военноморски сили, все повече използват своите възможности за проектиране на морска сила, за да изземват цивилни товари от вражеските държави.

 

Понастоящем подобни действия се разглеждат от самите западни държави като средство за оказване на натиск върху икономиките на вражеските страни, въпреки че всъщност са незаконни и се наричат пиратство.

 

Според The ​​Wall Street Journal руски петролни танкери плават в радиомълчание, за да избегнат евентуални действия на Запада срещу тях. Това не е допълнителна предпазна мярка, тъй като често просто няма кой да пази руснаците.

 

Руският флот (ВМФ) е предназначен предимно за защита на своите брегове. Руският флот разполага с малък брой кораби с дълга автономност на корабоплаването и следователно не осигурява глобално присъствие, необходимо за защита на цивилното корабоплаване далеч извън границите на страната.

 

Докато според международното право морската навигация трябва да бъде безплатна за всички, прецедентите с отвличането на ирански и севернокорейски кораби показват, че само военно присъствие може да гарантира безопасността на корабите на суверенна държава от враждебни действия.

 

Разрушителят «Адмирал Пантелеев» ръководи руските учения в Източна Азия. Това е кораб от клас «Удалой», пуснат на вода през 1988 г. и има водоизместимост 7,5 хиляди тона.

 

Очаква се разрушителите на Тихоокеанския флот да получат приоритетно нови хиперзвукови ракети «Циркон».

 

Може би тези разрушители ще отговарят за защитата на танкерите. Подобна защита за Тихия океан е много важна от търговска гледна точка, не по-малко от онези части от руската територия, които са защитени от другите руски флоти.

През януари Русия предислоцира ключови военновъздушни сили от източните си региони, за да подсили западните региони, граничещи с НАТО.

 

По време на маневрите особено важна беше демонстрацията на автономния потенциал на силите за ПВО на Тихоокеанския флот на Русия. Съобщава се, че учението се фокусира върху демонстриране на надеждността на средствата за противовъздушна отбрана. Втората цел на маневрите е да се демонстрира как Тихоокеанският флот може да устои на вражески военни кораби. Настоящите учения следват предишните, които се проведоха на руските острови близо до Япония и бяха насочени както към Токио, така и към Съединените щати.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа