Китай изрази протест срещу преминаването на есминец на САЩ в Тайванския пролив

Китай изрази протест срещу преминаването на есминец на САЩ в Тайванския пролив
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Китайската армия изрази протест срещу преминаването на американски разрушител през Тайванския проток

 

Китай изрази протест срещу преминаването на есминец на САЩ в Тайванския пролив

 

Преминаването на ракетния разрушител USS ​​Sampson през Тайванския проток подкопава мира и стабилността в региона, заяви Ши И, говорител на бойното командване на източната зона на Китайската народноосвободителна армия (НОАК), в изявление в WeChat.


Както се отбелязва, военният кораб е преминал през Тайванския проток на 26 април.

 

„САЩ не за първри път извършват подобни провокативни действия, изпращайки погрешни сигнали към силите, които се застъпват за „независимостта на Тайван“, като по този начин умишлено подкопават мира и стабилността в Тайванския проток, ние категорично се противопоставяме на това“, каза Ши И.

 

През целия маршрут на разрушителя през Тайванския проток военните на НОАК организираха съпровождащо наблюдение.

 

Ши И също така подчерта, че силите на Източната бойна командна зона са постоянно в бойна готовност и защитават държавния суверенитет и сигурността, както и регионалния мир и стабилност.

 

Официалните отношения между централното правителство на КНР и нейната островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кай-ши, победени в гражданска война с Китайската комунистическа партия, се прехвърлят в Тайван.

 

Бизнесът и неформалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започнаха да контактуват чрез неправителствени организации — Пекинската асоциация за развитие на отношенията през Тайванския проток и Тайпеската фондация за обмени между пролива.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа