Илон Мъск купи Twitter, след натиск от страна на акционерите

Илон Мъск  купи Twitter, след натиск от страна на акционерите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.04.2022
  • Share:

Преговорите в Twitter с Илон Мъск започнаха в неделя, след като той привлече акционерите с подробности за финансирането на офертата си за придобиване на стойност 43 милиарда долара, разказаха запознати.


Решението на компанията да преговаря с Мъск, не означаваше, че ще приеме неговата оферта от 54,20 долара за акция. Това обаче означаваше, че Twitter проучва дали продажбата на Мъск е възможна при атрактивни условия.


Мъск се е срещал с акционерите на Twitter през последните няколко дни, за да търси подкрепа за офертата си. Той каза, че Twitter трябва да бъде частен, за да расте и да се превърне в истинска платформа за свобода на словото.


Акционерите принудиха Twitter да проведе преговори, след като Мъск очерта подробен план за финансиране за офертата си в четвъртък и ги призова да не позволява възможността за сделка да се изплъзне. Настояването на Мъск, че прави "най-добрата и окончателна" оферта, бе пречка в преговорите, казаха анализатори, но бордът е решил да се ангажира с Мъск, за да събере повече информация и потенциално да получи по-добри условия.


Twitter искаше да знае повече за всякакви активни разследвания от регулаторни органи срещу Мъск, включително от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), които биха представлявали риск за сделката, каза един от източниците пред Ройтерс.


Адвокатите по ценни книжа твърдят, че Мъск – който уреди обвиненията, че е подвел инвеститорите, като намекна преди четири години, че е осигурил финансиране за частна собственост на Tesla – може да е нарушил правилата на SEC за разкриване на информация, тъй като е натрупал дял в Twitter по-рано тази година.


Twitter също проучваше дали регулаторите на някои от основните му пазари биха възразили срещу това Мъск да притежава компанията, добави източникът. Ако Twitter установи, че продажбата на Мъск би била рискована, може да поиска значителна такса за раздяла, според източниците.


Компанията за социални медии прие отровно хапче, след като Мъск направи предложението си, за да му попречи да повиши своя дял компанията над 15%, без да договаря сделка с борда. Мъск заплаши да пусне предложение за търг. Притеснението за борда на Twitter беше, че освен ако не се стреми да договори сделка с Мъск, много акционери биха могли да го подкрепят в търговото предложение.


В крайна сметка бордът прие сделката на цена от 44 милиарда, а Мъск вече и собственик и на Туитър!

Станете почитател на Класа