Талибаните завзеха Джалалабад и Кабул без съпротива

Талибаните завзеха Джалалабад и Кабул без съпротива
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2021
  • Share:

Талибаните превзеха ключовия град Джалалабад в неделя, изолирайки Кабул на изток. Бойците завзеха контрола над територията, без да срещнат съпротива, съобщи Ройтерс.


"В момента няма сблъсъци в Джалалабад, защото губернаторът се е предал на талибаните", каза афганистански представител пред агенцията. „Допускането на талибаните беше единственият начин да се спасят граждански животи", добави той.


Бунтовниците завзеха и контрола по пътищата, свързващи страната с Пакистан.


Освен Джалалабад, столицата на провинция Нангархар, талибаните наскоро превзеха столиците на провинциите Пактика, Пактия, Кунар, Фаряб, Балх, Лагман и Дайконди. По този начин групата контролира повечето от 34 -те провинции на Афганистан.


В петък президентът на Афганистан Ашраф Гани потвърди, че преструктурирането на Националните сили за отбрана и сигурност е основен приоритет и обеща да избегне по-нататъшно кръвопролитие.


Последните новини обаче сочат, че талибаните вече са влезли в столицата Кабул вчера. САЩ евакуират дипломати от посолството с хеликоптер, според Ройтерс. Талибаните очакват мирно прехвърляне на града в техни ръце и обещават да не го превземат със сила.


Твърди се, че президентът е избягал, а бившият вътрешен министър на Афганистан Али Ахмад Джалали е поел задълженията на премиер на преходното правителство в страната. Жителите изпадат в несигурност и паника, бързат да напуснат столицата, а работници от правителството бягат с хеликоптерите, кацащи в посолството на САЩ.


На свой ред руското посолство заяви, че няма да евакуира персонала си, а дипломатите и служителите спокойно изпълняват задълженията си.

Станете почитател на Класа