Илон Мъск планира Старшип да е готов за мисия към Луната преди 2024 година

Илон Мъск планира Старшип да е готов за мисия към Луната преди 2024 година
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2021
  • Share:

Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в Twitter тази събота, че неговата компания очаква космическият кораб Starship да бъде готов за стартиране на пилотирана мисия до Луната "вероятно" преди 2024 г. В допълнение, той каза, че "първата орбитална ракета на Starship трябва бъде готова за полет в рамките на няколко седмици. SpaceX сега просто очаква одобрение от регулаторите."


Компанията на Мъск планира скоро да проведе първия орбитален тест за изстрелване на своя космически кораб, с който се стреми да транспортира товари и хора до Луната, Марс и други космически мисии в бъдеще.


На 5 май SpaceX успешно тества прототип на Starship, като SN15 излетя на височина от 10 километра, преди да завърши успешно кацане, след четири неуспешни опита от миналия декември, завършили с експлозии.


Планът за първия орбитален изпитателен полет предвижда, че нов прототип на звезден кораб (най-вероятно SN20) ще напусне атмосферата, ще влезе в орбита и ще се опита меко да кацне край брега на хавайския остров Кауай, в Тихия океан. Междувременно ракетата Starship Super Heavy ще се опита да кацне в Мексиканския залив, край бреговете на Бока Чика. Очаква се полетът да продължи малко над 90 минути.


Миналата седмица SpaceX показа снимки на най-голямата си ракета, Starship Super Heavy, напълно сглобена на стартовата площадка. SpaceX цели Starship да бъдат напълно ракети за многократна употреба, което би намалило значително цената им. Компанията възнамерява да транспортира товари и хора до Луната, Марс и други космически мисии. Всеки кораб ще може да превозва товари над 100 тона и 100 пътници едновременно.

Станете почитател на Класа