На деня на Хирошима Иран призова за ядрено разоръжаване и обвини САЩ в "нечовешки действия"

На деня на Хирошима Иран призова за ядрено разоръжаване и обвини САЩ в "нечовешки действия"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2021
  • Share:

Преди 76 години, на 6 август 1945 г., САЩ извършиха първата атомна бомбардировка в света, унищожавайки японския град Хирошима. Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде отбеляза трагедията в речта си в събота и подчерта, че тя служи като "напомняне към света за необходимостта от преследване на свят, свободен от ядрени оръжия".


"Инцидентът в Хирошима показва факта, че САЩ не пестят усилия и нечовешки действия за постигане на своите нелегитимни и ирационални цели", каза Хатибзаде, информира Press TV.


Говорителят на иранската дипломация подчерта, че международният мир и сигурност са в опасност поради зловещата сянка и постоянната заплаха от ядрените оръжия, и обвини Вашингтон, че модернизира съществуващите си арсенали, вместо да изпълнява ангажиментите по Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), който влезе в сила през 1970 г.


"Ядрените сили, включително САЩ, декларираха изричния си ангажимент за трайно ядрено разоръжаване в рамките на международните споразумения, по-специално ДНЯО. Досега не са предприети практически и сериозни действия в това смисъл." отбеляза Хатибзаде.


„Напротив, тези държави, водени от САЩ, все повече модернизират оръжията си и повишават статута на ядрените оръжия в доктрината си за военна сигурност", оплака се иранският диплома. Той призова „всички държави да си сътрудничат и да приемат практически и правни мерки за постигане на пълно ядрено разоръжаване съгласно член 6 от ДНЯО, далеч от предубедените и политически подходи, предприети от някои ядрени сили".

Станете почитател на Класа